UPDATE: NOW 3.3 en TVL

Veel bedrijven zitten in de problemen door de aanhoudende corona crisis. De overheid biedt dan ook steun aan deze bedrijven. Vanaf het eerste moment dat het COVID-19 virus Nederland binnentrad en daarmee onder andere de bedrijfswereld op zijn kop zette, biedt de overheid meerdere regelingen en steunpakketten aan gedupeerde bedrijven. Gezien we helaas nog steeds niet van de corona crisis verlost zijn, worden de meeste regelingen verlengd tot juli 2021. We houden je via deze categorie op de hoogte van al het laatste nieuw omtrent de regelingen en de belangrijkste wijzigingen daarin. 

Update: Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW 3.3)  

Als je als bedrijf werknemers in dienst hebt en je hebt (minimaal 20%) omzetverlies geleden als gevolg van de corona crisis, kun je gebruik maken van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Met de NOW-regeling kun je je personeel door blijven betalen tijdens de corona crisis. Hiermee hoopt de overheid zoveel mogelijk banen en inkomen te behouden. Voor de regeling geldt: hoe hoger het omzetverlies, des te hoger de tegemoetkoming. Voor de tegemoetkoming geldt echter wel een maximum, namelijk: 85% van de loonsom. Dit was eerder nog 80%. 

De vijfde aanvraagperiode gaat met de NOW 3.3 binnenkort van start. Van 6 mei 2021 tot en met 30 juni 2021 kun je de NOW aanvragen bij de UWV voor de vijfde aanvraagperiode.  

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

De Tegemoetkoming Vaste Lasten geldt voor de periode vanaf 1 oktober 2020 tot 20 juni 2021 en is voor het 1e en 2e kwartaal van 2021 uitgebreid. De TVL voor het 1e kwartaal van 2021 kun je tot 18 mei 2021 aanvragen bij RVO. 

De TVL-regeling is er voor ondernemers die, als gevolg van de corona crisis, (minimaal 30%) omzetverlies hebben geleden en moeite hebben met het betalen van de vaste lasten. De TVL is niet voor loonkosten, daarvoor kun je de NOW-regeling aanvragen. De tegemoetkoming van de TVL is belastingvrij. We zetten de veranderingen van deze regelingen voor het 1e en 2e kwartaal hieronder voor je op een rijtje:

  • Voor het 1e kwartaal krijg je 85% van je vaste lasten vergoed. Voor het 2e kwartaal is het subsidiepercentage 100%
  • Niet-MKB bedrijven kunnen nu ook TVL aanvragen
  • Kleine bedrijven kunnen nu ook subsidie krijgen doordat het minimumbedrag voor vaste lasten van een bedrijf is verlaagd van €3.000 naar €1.500 per kwartaal
  • De minimale tegemoetkoming per kwartaal is verhoogd van €700 naar €1.500 en de maximale tegemoetkoming gaat van €90.000 naar €555.000 voor het mkb. Voor niet-mkb bedrijven bedraagt het maximum €600.000
  • De non-food winkels die vanaf december verplicht hun deuren moesten sluiten naar aanleiding van de maatregelen en de reissector, kregen in het eerste kwartaal opslag bovenop de TVL. Deze opslag geldt echter niet meer voor het 2e kwartaal van 2021
  • De land- en tuinbouwbedrijven met SBI-code 1.1 tot en met 1.5 krijgen een extra opslag voor speciale kosten om planten en dieren in leven te houden. Dit opslagpercentage is 21% bovenop de TVL. Deze opslag geldt zowel voor het 1e als het 2e kwartaal van 2021.