Wat is een exitgesprek en waarom is het nuttig?

Een exitgesprek, ook wel een exitinterview genoemd, is een belangrijk onderdeel van het personeelsbeheer in organisaties. Een exitgesprek is een formele ontmoeting tussen een vertrekkende werknemer en een vertegenwoordiger van het bedrijf, meestal een HR-medewerker of leidinggevende. Het doel van dit gesprek is om de ervaringen en feedback van de medewerker te verzamelen en te begrijpen waarom de medewerker het bedrijf verlaat. Tijdens het gesprek heeft de vertrekkende werknemer de mogelijkheid om ervaringen, feedback en suggesties te delen met de werkgever. Exitgesprekken bieden waardevolle inzichten en hebben vele voordelen voor zowel de organisatie als de vertrekkende medewerker.

Waarom zijn exitgesprekken zo belangrijk?

Exitgesprekken zijn belangrijk om de deur naar een beter begrip van de redenen achter vertrek te openen, om problemen binnen de organisatie te identificeren en om de toekomstige strategie te optimaliseren.

Inzicht in de redenen van vertrek

Een van de belangrijkste doelen van een exitgesprek is het begrijpen van de reden waarom een medewerker ervoor heeft gekozen om de organisatie te verlaten. Dit inzicht is heel belangrijk voor de organisatie, omdat het kan helpen bij het identificeren van eventuele problemen binnen de organisatie die bijdragen aan het vertrek van medewerkers. Of het nu gaat om ontevredenheid over het management, gebrek aan groeimogelijkheden, een slecht werkklimaat, of andere zaken, het exitgesprek biedt een platform om deze zaken aan het licht te brengen.

Verbetering van de werkomgeving

Het verzamelen van feedback van vertrekkende medewerkers geeft organisaties een kans om de werkomgeving te verbeteren. Het stelt leidinggevende en HR-teams in staat om specifieke gebieden te identificeren waarop verbeteringen nodig zijn. Organisaties kunnen de informatie uit exitgesprekken gebruiken om beleid en procedures aan te passen, de bedrijfscultuur te versterken en het management te trainen en ondersteunen. Dit kan voor een positieve werkomgeving en een hogere medewerkerstevredenheid zorgen.

Toekomstige werving verbeteren

Exitgesprekken kunnen ook behulpzaam zijn bij het verbeteren van het wervingsproces. Door te proberen te begrijpen waarom medewerkers vertrekken, kan de organisatie betere selectiecriteria ontwikkelen en de verwachtingen van nieuwe medewerkers beter afstemmen op de realiteit van de functie. Dit kan helpen bij het aantrekken van medewerkers die beter passen bij de organisatie en minder geneigd zijn om snel de organisatie te verlaten.  

Welke vragen worden er in een exitgesprek gesteld?

Tijdens een exitgesprek worden verschillende vragen gesteld om inzicht te krijgen in de redenen voor het vertrek van de medewerker en om waardevolle feedback te verzamelen. Een aantal voorbeeldvragen die veel voorkomen bij bedrijven zijn:

 • Wat zijn de belangrijkste redenen voor je vertrek bij het bedrijf?
 • Wat had er moeten veranderen zodat je was gebleven?
 • Zijn er aspecten van je werk die je niet tevreden stelden of die je graag anders had gezien?
 • Wat vond je van de onboarding?
 • Hoe was uw relatie met uw directe leidinggevende? Zijn er specifieke problemen of zorgen met betrekking tot het management?
 • Heeft u voldoende kansen gehad voor professionele groei en ontwikkeling binnen de organisatie?
 • Wat vond u van de bedrijfscultuur? Zijn er bepaalde aspecten van de cultuur die u als positief of negatief heeft ervaren?
 • In hoeverre speelt het sollicitatiegesprek een rol bij je besluit om ons te verlaten? Bijvoorbeeld door valse beloften, een verkeerde functieomschrijving?
 • Welke tips kun je ons geven om de loyaliteit van onze medewerkers te verbeteren?
 • Wat vond u positief aan uw tijd bij het bedrijf? Zijn er dingen waar u tevreden over was?
 • Waar zouden we volgens jou op moeten letten als we weer iemand aannemen voor deze functie?
 • Zijn er nog andere opmerkingen, zorgen of feedback die u met ons wilt delen? 

Probeer het gratis

Ervaar het gemak en probeer Buddee gratis uit.

Probeer gratis

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of boek een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?