Een oproepovereenkomst is een specifiek type arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer geen vast aantal uren per week werkt, maar op oproepbasis beschikbaar is voor werk. Het betekent dat de werknemer alleen werkt wanneer die wordt opgeroepen door de werkgever, afhankelijk van de behoeften van de werkgever.
Bij een oproepovereenkomst heeft de werkgever de mogelijkheid om de werknemer op te roepen wanneer er werk is, en de werknemer heeft de verplichting om aan het werk te gaan als hij wordt opgeroepen. Het aantal uren kan elke week veranderen, afhankelijk van waar de behoefte ligt. Dit betekent dat de werknemer zich flexibel moet opstellen en beschikbaar moet stellen voor werk op korte termijn.
Er zijn drie verschillende vormen van oproepovereenkomsten die gebruikt kunnen worden, afhankelijk van welke afspraken worden gemaakt tussen werkgever en werknemer:
- Nulurencontract
- Min-maxcontract
- Voorovereenkomst
Wanneer neem je een oproepovereenkomst?
Een oproepovereenkomst kan in verschillende sectoren en situaties worden gebruikt, een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- In seizoensgebonden sectoren zoals toerisme, landbouw of de horeca kan de behoefte aan werknemers sterk veranderen per seizoen.
- Bij grote evenementen zoals concerten, sportwedstrijden of beurzen verandert de behoefte aan personeel sterk.
- Winkels kunnen een oproepovereenkomst gebruiken om extra personeel in te zetten tijdens drukke periodes zoals feestdagen.
- Freelancers en zelfstandige ondernemers kunnen oproepovereenkomsten opstellen voor opdrachtgevers.
- Wanneer een vast werknemer tijdelijk afwezig is door ziekte, zwangerschap of verlof kan de werkgever een oproepovereenkomst opstellen voor een tijdelijke vervanger.
- Soms kunnen werkgevers een oproepovereenkomst gebruiken als proefperiode om te bepalen of een werknemer binnen een bepaalde functie past.