Hoe schrijf je een goede vacature en wat moet erin staan?

gepost op 2024-03-14 12:34:56

Het aantrekken van geschikte kandidaten voor een vacature begint met een doordachte en aantrekkelijke vacaturetekst. Een effectieve vacature is niet alleen een lijst maken met taken en vereisten, maar een manier om potentiële werknemers te inspireren en aan te trekken. Belangrijke stappen en elementen om een goede vacature te schrijven zijn:

Stap 1: Een pakkende titel

Begin met een aansprekende functietitel die de aandacht trekt. Zorg dat je te algemene termen vermijdt en wees specifiek over de rol. Een duidelijke functietitel geeft kandidaten een eerste indruk van de positie. Maak gebruik van actiegerichte woorden die de uitdagingen en kansen van de functie benadrukken. Woorden als innovatief, leiderschap en passie kunnen de interesse wekken van gekwalificeerde kandidaten.

Stap 2: Introductie van het bedrijf

Geef een korte, maar krachtige introductie van het bedrijf. Deel enkele prestaties en mijlpalen van het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld de groei in omzet zijn of succesvolle projecten van de organisatie. Vertel waarom het bedrijf uniek is en waarom het aantrekkelijk is om er te werken. Potentiële kandidaten willen weten welke waarden en cultuur het bedrijf vertegenwoordigt.  

Stap 3: Een overzicht van de functies

Beschrijf de belangrijkste verantwoordelijkheden van de functie. Maak het overzichtelijk en gebruik duidelijke taal. Dit geeft kandidaten een helder beeld van wat er van hen verwacht wordt. Indien van toepassing, benadruk dan ook mogelijkheden voor groei en ontwikkeling binnen de functie. Dit kan bijvoorbeeld doorgroeimogelijkheden, trainingen of andere kansen voor professionele ontwikkeling omvatten.

Stap 4: Gewenste vaardigheden en kwalificaties

Wees eerlijk over de vereiste vaardigheden en kwalificaties. Geef aan welke ervaring en achtergrondkennis gewenst zijn voor de functie. Dit kan bijvoorbeeld werkervaring in een vergelijkbare rol, ervaring met specifieke tools of software, of een bepaald opleidingsniveau omvatten. Dit helpt kandidaten te beoordelen of ze geschikt zijn voor de functie en voorkomt teleurstellingen in een later stadium.  

Stap 5: Bedrijfscultuur en team omgeving

Beschrijf de bedrijfscultuur en de sfeer in het team. Sommige kandidaten hechten veel waarde aan de werkomgeving, collegialiteit en bedrijfswaarden. Beschrijf de dynamiek binnen het team en de manier waarop medewerkers met elkaar omgaan. Geef bijvoorbeeld aan of er sprake is van een informele sfeer waarin open communicatie wordt aangemoedigd, of dat er regelmatig teambuilding activiteiten worden georganiseerd. Het delen van deze informatie kan helpen bij het aantrekken van kandidaten die goed passen bij de organisatie.

Stap 6: Salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Hoewel niet alle bedrijven ervoor kiezen om salarisinformatie in de vacature op te nemen, kan het transparant zijn over het salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden helpen bij het filteren van kandidaten. Als dit niet mogelijk is, probeer dan een indicatie van het salarisniveau te geven. Bespreek ook eventuele mogelijkheden voor salarisverhoging en doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf.

Stap 7: Sollicitatieprocedure

Wees duidelijk over het sollicitatieproces. Vermeld belangrijke data, de stappen die kandidaten kunnen verwachten en de contactgegevens voor vragen. Dit kan onder meer een initiële screening, sollicitatiegesprekken, assessments, referentiechecks en een eventueel aanbod omvatten. Een transparante procedure draagt bij aan een positieve kandidaat-ervaring.  

Stap 8: Contactinformatie

Sluit de vacature af met de contactgegevens voor sollicitaties of vragen. Dit kan onder meer het e-mailadres of telefoonnummer van de contactpersoon voor HR of de recruiter omvatten, evenals eventuele andere relevante contactgegevens. Zorg ervoor dat deze informatie up-to-date is.  

Een goede vacature is meer dan alleen een lijst met taken en vereisten, het is een kans om het bedrijf te presenteren, potentiële kandidaten te inspireren en de juiste mensen aan te trekken. Door aandacht te besteden aan de bovengenoemde elementen, vergroot je de kans op het vinden van geschikte kandidaten die niet alleen de vereiste vaardigheden hebben, maar ook goed passen bij de bedrijfscultuur. Gebruik Buddee’s Applicant Tracking Systeem om het beheren van sollicitanten en vacaturen makkelijker dan ooit te maken.  

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?