Hoe werken recruitmentbureaus en hoeveel kosten ze?

gepost op 2024-01-18 10:00:35

Recruitmentbureaus spelen een cruciale rol in het matchen van talentvolle kandidaten met passende vacatures bij bedrijven. Deze tussenpersonen zijn als bruggenbouwers tussen werkzoekenden en werkgevers

Werkwijze van recruitmentbureaus

Recruitmentbureaus, ook wel bekend als wervings- of bemiddelingsbureaus, opereren als professionele tussenpersonen tussen werkgevers en kandidaten. De werkwijze kan variëren, maar hier zijn de algemene stappen die de meeste recruitmentbureaus volgen:

1.Werving en selectie:

  • Bedrijven die vacatures hebben, schakelen een recruitmentbureau in om geschikte kandidaten te vinden.
  • Bureaus zoeken actief naar gekwalificeerde kandidaten via cv-databases, online platforms, en soms door middel van headhunting.

2.Screening en selectie:

  • Geselecteerde kandidaten worden gescreend door het recruitmentbureau.
  • Dit omvat vaak interviews, referentiecontroles en het evalueren van vaardigheden en ervaring.

3.Presentatie aan de werkgever:

  • Het bureau presenteert de beste kandidaten aan de werkgever.
  • De werkgever neemt vervolgens de uiteindelijke beslissing over wie ze willen aannemen. 

4.Onderhandeling en plaatsing:

  • Het recruitmentbureau speelt een rol in het onderhandelingsproces tussen de werkgever en de kandidaat.
  • Zodra een overeenkomst is bereikt, wordt de kandidaat geplaatst bij het bedrijf.

Kosten van recruitmentbureaus

  • Wervingskosten: De belangrijkste kosten waarmee werkgevers worden geconfronteerd bij het inschakelen van een recruitmentbureau zijn de wervingskosten. Deze kosten kunnen variëren en worden vaak berekend als een percentage van het jaarsalaris van de geplaatste kandidaat. Het gemiddelde varieert meestal tussen 15% en 30%.
  • Retainer fees: Sommige recruitmentbureaus werken met retainer fees, waarbij een deel van het bedrag vooraf wordt betaald om exclusieve toegang tot hun diensten te garanderen. Dit kan helpen bij het prioriteren van de zoekopdracht van de werkgever.
  • No-cure-no-pay: Veel recruitmentbureaus werken op een "no-cure-no-pay" basis, wat betekent dat er alleen kosten in rekening worden gebracht als er daadwerkelijk een kandidaat wordt geplaatst. Dit geeft werkgevers gemoedsrust en verzekert hen van een resultaat.

Soorten recruitmentbureaus

Recruitmentbureaus zijn er in verschillende vormen en maten, elk met een specifieke focus of specialisatie.

  • Algemene recruitmentbureaus: Deze bureaus richten zich op een breed scala aan sectoren en functies. Ze werken met bedrijven uit verschillende industrieën en plaatsen kandidaten voor diverse functies.
  • Gespecialiseerde recruitmentbureaus: Gespecialiseerde bureaus concentreren zich op specifieke sectoren, zoals IT, gezondheidszorg, financiën of techniek. Ze hebben diepgaande kennis van de vereiste vaardigheden en specifieke behoeften binnen hun specialisatie.
  • Tijdelijke arbeid- en uitzendbureaus: Deze bureaus richten zich op het plaatsen van tijdelijke en uitzendkrachten. Ze werken vaak met bedrijven die behoefte hebben aan flexibele arbeidskrachten voor seizoensgebonden projecten, piekperiodes of specifieke projecten.
  • Executive search bureaus: Ook wel headhunters genoemd, deze bureaus zijn gespecialiseerd in het vinden van hooggekwalificeerde professionals voor leidinggevende en executive posities. Ze voeren vaak discrete zoekopdrachten uit voor top managementrollen.
  • Online recruitmentplatforms: Met de opkomst van digitale technologieën zijn er online platforms ontstaan die fungeren als virtuele recruitmentbureaus. Deze platforms gebruiken algoritmen en geautomatiseerde processen om kandidaten te matchen met vacatures.
  • Niche recruitmentbureaus: Nichebureaus zijn gericht op zeer specifieke markten of vaardigheden. Bijvoorbeeld bureaus die zich uitsluitend richten op creatieve beroepen, zoals grafisch ontwerpers, of op nichemarkten zoals duurzaamheid.
  • Non-profit recruitmentbureaus: Sommige bureaus zijn gespecialiseerd in het plaatsen van kandidaten bij non-profitorganisaties en NGO's. Ze begrijpen de specifieke behoeften en doelen van de non-profitsector.
  • Retained search bureaus: Deze bureaus worden ingehuurd door organisaties op basis van een retainer fee. Ze werken exclusief voor de opdrachtgever en focussen zich op het vinden van de meest geschikte kandidaat voor specifieke leidinggevende posities.

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?