De discussie over extra vergoeding voor werk op zondag en feestdagen is een onderwerp dat veel werknemers en werkgevers bezighoudt. De kern van de kwestie draait om de vraag: krijgen werknemers dubbel betaald op deze dagen? Het antwoord is niet eenduidig en hangt af van verschillende factoren, waaronder de sector, cao-afspraken en individuele arbeidsovereenkomsten.
Wettelijke regelingen en cao’s
Volgens de Nederlandse wet is er geen algemene verplichting voor werkgevers om dubbel loon te betalen voor werk op zondag en op feestdagen. De Wet arbeid en zorg (WAZO) regelt wel dat werknemers recht hebben op een aantal feestdagen per jaar, maar deze wet legt geen verplichtingen op met betrekking tot extra vergoeding voor werk op deze dagen. Dit betekent dat de meeste regelingen hierover vastgelegd zijn in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) of individuele arbeidsovereenkomsten.
Verplicht werken op zondag en sectorale verschillen
Volgens de Arbeidstijdenwet zijn werknemers in principe niet verplicht om te werken op zondag, tenzij het noodzakelijk is om het werk goed te doen. Wil je werknemers dus inzetten op zondag, moeten hier duidelijke afspraken over worden gemaakt en vastgelegd in de cao. Als de werknemers ermee hebben ingestemd om op zondag te werken, betekent dit niet automatisch dat ze elke zondag kunt inplannen. Werknemers hebben recht op minimaal 13 vrije zondagen in een jaar.
Aangezien er geen wettelijke bepaling is voor toeslag op zondag en feestdagen is het aan de werkgever om dit te bepalen, tenzij er een beloning in de cao is afgesproken voor werk op deze dagen.
Vergoeding op feestdagen en zondag
In sommige bedrijven is het een vaste praktijk om extra te betalen voor werk op zondag en feestdagen, ook als dit niet verplicht is volgens de cao. Dit kan voortkomen uit een bedrijfscultuur waarin extra inzet op deze dagen gewaardeerd wordt. Over het algemeen hanteren bedrijven deze toeslagen:
- Retail Non-Food: 100% toeslagen feestdagen 50% toeslagen zondag
- Supermarkten: 100% toeslagen feestdagen 50% toeslagen zondag
- Horeca: 50% toeslagen feestdagen
Of werknemers dubbel betaald krijgen op zondag en feestdagen hangt af van een combinatie van wettelijke regelingen, cao-afspraken, en individuele arbeidsovereenkomsten. Terwijl de wet geen algemene verplichting oplegt, zijn er in veel sectoren cao's die toeslagen voorschrijven, wat kan betekenen dat werknemers toch dubbel betaald krijgen. Het is daarom goed voor werknemers om goed op de hoogte te zijn van de voor hen geldende afspraken en deze duidelijk vast te leggen in hun arbeidsovereenkomst.
Hoe verwerkt Buddee wijzigingen in het loon op feestdagen en zondagen?
Buddee bevat een geïntegreerde bedrijfskalender die automatisch rekening houdt met nationale en regionale feestdagen. Dit betekent dat de software automatisch weet wanneer feestdagen zijn en de juiste toeslagen kan toepassen zonder dat werkgevers handmatig wijzigingen hoeven door te voeren.
Voor diensten die op zondag of op feestdagen vallen, past Buddee automatisch de juiste toeslagen toe. Dit omvat het berekenen van hogere uurloon tarieven of andere specifieke compensaties zoals vastgelegd in de arbeidsovereenkomsten of CAO's.