Vakantiegeld voor werknemers; hoeveel en wanneer?

Vakantiegeld, of ook wel vakantietoeslag, is een extra betaling bovenop de werknemers reguliere salaris. De extra betaling is bedoeld om werknemers financieel te ondersteunen tijdens hun vakantieperiode. Vakantiegeld is bedoeld om werknemers in staat te stellen te ontspannen en te genieten van hun vakantie zonder zorgen te maken over eventuele inkomensverlies tijdens deze periode.

Hoeveel vakantiegeld ontvangen werknemers?

In Nederland hebben werknemers recht op vakantiegeld, dat wordt uitgedrukt als een percentage van hun bruto jaarsalaris. Het wettelijk minimumbedrag aan vakantiegeld is vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Volgens de WML hebben werknemers recht op minimaal 8% van hun bruto jaarsalaris als vakantiegeld.

Dit betekent dat als een werknemer bijvoorbeeld een bruto jaarsalaris heeft van €40.000, ze recht zouden hebben op minimaal €3.200 (8% van €40.000) aan vakantiegeld.

Wanneer wordt het vakantiegeld uitbetaald?

Traditioneel wordt het vakantiegeld in Nederland eenmaal per jaar uitbetaald in mei of juni. Dit valt vaak samen met de periode waarin veel mensen hun zomervakantie plannen of opnemen. Het extra geld dat ze in mei/juni ontvangen, stelt hen in staat om de kosten van hun reis te dekken of gewoonweg wat extra financiële speelruimte te hebben tijdens de zomermaanden. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om het vakantiegeld minimaal eenmaal per jaar uit te betalen aan hun werknemers.

Opbouw van vakantiegeld

In Nederland wordt vakantiegeld, ook wel vakantietoeslag genoemd, vaak opgebouwd over een periode van 12 maanden. Het is als het ware een spaarpotje dat gedurende het jaar geleidelijk wordt gevuld. Voor elke maand dat een werknemer in dienst is, bouwt hij/zij een deel van het vakantiegeld op. Dit houdt in dat werknemers die halverwege het jaar in dienst treden, ook recht hebben op vakantiegeld, maar naar verhouding minder dan iemand die het hele jaar heeft gewerkt.

De opbouw van vakantiegeld verloopt meestal gelijkmatig over de maanden heen. Dit betekent dat elke maand een deel van het bruto salaris wordt gereserveerd en opgeteld bij het totale vakantiegeld. Aan het einde van het vakantiegeld opbouwjaar, dat meestal van juni tot en met mei loopt, wordt het totale opgebouwde vakantiegeld uitbetaald aan de werknemer.

Uitzondering op de regel

Hoewel de meeste werknemers recht hebben op vakantiegeld, zijn er enkele uitzonderingen. Zo ontvangen ambtenaren geen apart vakantiegeld, omdat dit al is opgenomen in hun salaris. Ook zzp'ers en freelancers ontvangen geen vakantiegeld, omdat zij verantwoordelijk zijn voor hun eigen financiële reserves en kosten, waaronder vakanties.

Vakantiegeld en belastingen

Het vakantiegeld is belastbaar inkomen, wat betekent dat er belastingen en premies over moeten worden betaald. Echter, omdat het vakantiegeld in veel gevallen als een aparte uitkering wordt beschouwd, kan het zijn dat er een lager belastingtarief op wordt toegepast dan op het reguliere maandsalaris. Dit kan gunstig zijn voor werknemers, omdat ze netto meer overhouden van hun vakantiegeld.

Probeer het gratis

Ervaar het gemak en probeer Buddee gratis uit.

Probeer gratis

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of boek een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?