Drie belangrijke wijzigingen in de wetgeving voor het MKB

Als ondernemer moet je je aan veel regels en wetten houden. En ook dit jaar zijn er weer nieuwe regelingen bijgekomen die van belang kunnen zijn. Om te zorgen dat je als werkgever niet voor verrassingen komt te staan, zetten wij drie belangrijke wetswijzigingen van 2021 voor je op een rijtje.

Werkkostenregeling (WKR)

De werkkostenregeling werd al in 2011 geïntroduceerd maar werd pas in 2015 verplicht voor werkgevers. Via de WKR kun je jouw werknemers onbelast vergoedingen en verstrekkingen aanbieden. De voorwaarden is wel dat deze vergoedingen niet direct gelinkt staan met de werkzaamheden die je werknemers hebben verricht. Denk hierbij aan vergoedingen als kerstpakketten of sportabonnementen. Het bedrag wat je als bedrijf onbelast beschikbaar kan stellen, wordt 'vrije ruimte' genoemd. De vrije ruimte wordt berekend via een percentage van de totale loonsom. In 2020 en 2021 is dit percentage, in verband met de lopende corona crisis, over de eerste €400.000 van de loonsom 3%. Over het bedrag van de loonsom boven €400.000 is het percentage vrije ruimte verlaagd van 1,2% naar 1,18%.

Reiskostenvergoeding

Je mag als werkgever €0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden aan je werknemer of een vaste reiskostenvergoeding afspreken. De voorwaarden hiervan is wel dat de desbetreffende werknemer 36 weken of 128 dagen per kalenderjaar naar de werkplek afreist. Sinds de komst van het coronavirus en de bijbehorende verplichtingen, is het aantal thuiswerkers echter het afgelopen jaar enorm gestegen. Gezien deze nieuwe werksituatie in 2020, liep de vaste reiskostenvergoeding die werkgevers betalen aan hun werknemers, uit coulance, gewoon door. Maar het thuiswerken wordt ook dit jaar nog steeds in volle gang gedaan. Sterker nog; werkgevers verwachten dat werknemers ook na de corona crisis veel vaker thuis zullen blijven werken.

Hoewel de Tweede Kamer eerder nog besloten had de corona regeling omtrent de reiskostenvergoeding vanaf 1 januari 2021 te veranderen, is dit weer uitgesteld tot 1 juli 2021. Vanaf 1 juli 2021 mag je als werkgever niet meer belastingvrij een vergoeding geven aan je werknemers als er geen reiskosten worden gemaakt. Als een van je werknemers thuiswerkt, mag je dus niet onbelast een reiskostenvergoeding geven. Doe je dit wel, dan wordt de reiskostenvergoeding door de Belastingdienst als loon gezien.

Omdat de vaste reiskostenvergoeding uiteindelijk dus komt te vervallen, maar je werknemers ook kosten maken als zij thuiswerken, is het kabinet bezig met het onderzoeken naar mogelijkheden omtrent belastingmaatregelen waarmee je als werkgever de thuiswerkkosten van je werknemers kunt vergoeden. Dit jaar kun je, wat de staatssecretaris betreft, dit vergoeden vanuit de werkkostenregeling.

Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)

Vanaf 2021 voert het kabinet een nieuwe regeling in: de Baangerelateerde Investeringskorting. Deze regeling geldt voor investeringen in 2021 of 2022. Het kabinet wil met deze tijdelijke regeling bedrijven stimuleren om investeringen te doen met nieuwe investeringskorting. De regeling moet ervoor zorgen dat bedrijven ook in deze iet wat sombere corona tijd kunnen blijven investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines of computersystemen.

Naar verwachting kun je als werkgever vanaf 1 september 2021 een BIK-verklaring aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je kunt dit maximaal vier keer per jaar doen. Voor alle aanvragen geldt een ondergrens van €1.500 per bedrijfsmiddel en minimaal €20.000 per aanvraag. De korting is 3% bij investeringen tot 5 miljoen euro per kalenderjaar en 2,44% bij investeringen boven 5 miljoen euro per kalenderjaar. De korting kun je verrekenen via de loonheffing.

Logischerwijs zitten er een aantal voorwaarden vast aan deze regeling. Ten eerst moet de investeringsbeslissing genomen zijn na 1 oktober 2020. De betaling van de investering moet vervolgens plaatsvinden tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 en binnen zes maanden na de betaling moet de investering gebruikt worden.

Let op: de ingangsdatum van deze nieuwe regeling is nog niet definitief. De Europese Commissie moet de BIK namelijk nog goedkeuren. Houd rijksoverheid.nl in de gaten voor updates.

Probeer het gratis

Ervaar het gemak en probeer Buddee gratis uit.

Probeer gratis

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of boek een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?