Wat is het minimumloon nu en over de jaren heen?

In Nederland is het minimumloon een belangrijke factor in het behoud van een eerlijk en rechtvaardig inkomen voor werknemers. Het minimumloon is het laagste bedrag dat een werkgever wettelijk verplicht is om zijn werknemers te betalen. Het doel ervan is om een basisniveau van levensonderhoud te garanderen en sociale uitsluiting te voorkomen. Maar hoe heeft het minimumloon zich door de jaren heen ontwikkeld?

Geschiedenis van het Minimumloon in Nederland

Het minimumloon in Nederland werd voor het eerst ingevoerd in 1969 en was toen ongeveer 611 gulden per maand. Sindsdien heeft het minimumloon vele veranderingen ondergaan om rekening te houden met de stijgende kosten van levensonderhoud en economische ontwikkelingen. Enkele grote veranderingen in de geschiedenis zijn:

 • 1969: Het minimumloon wordt geïntroduceerd en is 611 gulden per maand.
 • 1974: Het minimumloon wordt aangepast aan de koppeling aan het wettelijk sociaal minimum.
 • 1980: De Wet op het minimumloon wordt herschreven, hierbij wordt het minimumloon vastgesteld op basis van leeftijd.
 • 1991: Het minimumloon wordt verhoogd om de kloof tussen het sociaal minimum en het minimumloon te verkleinen.
 • 2019: Het minimumloon wordt elk half jaar geïndexeerd aan de gemiddelde contractloonstijging.

In de afgelopen jaren heeft de Nederlandse regering het minimumloon aangepast aan de inflatie en de economische omstandigheden. Bovendien heeft er een verhoogde focus op gelijk loon voor gelijk werk plaatsgevonden, wat heeft geleid tot aanpassingen in het minimumloon voor jongere werknemers.

Huidige Minimumloon en Minimumjeugdloon

Per 1 juli 2023 is het bruto minimumloon voor een volledige werkweek (36, 38 of 4 uur afhankelijk van de sector) in Nederland €1.995,- per maand. Dit betekent dat werknemers van 21 jaar en ouder minimaal dit bedrag moeten verdienen, ongeacht de functie of sector. In de cao-afspraken van de werknemers is te vinden hoe lang een normale werkweek duurt.

Voor werknemers onder de 21 jaar gelden verschillende percentages van het bruto minimumloon. Deze zijn als volgt:  

 • 20 jaar: 80% van het bruto minimumloon (€1.596,-)
 • 19 jaar: 60% van het bruto minimumloon (€1.197,-)
 • 18 jaar: 50% van het bruto minimumloon (€997,50)
 • 17 jaar: 39,5% van het bruto minimumloon (€788,05)
 • 16 jaar: 34,5% van het bruto minimumloon (€688,30)
 • 15 jaar: 30% van het bruto minimumloon (€598,50) 

Toekomstperspectieven

Vanaf 1 januari 2024 wordt het verplichte minimum uurloon ingevoerd en verdwijnen de vaste minimum maand-, week- en daglonen. Vanaf deze datum geldt er voor werknemers onder 21 jaar een vast minimumjeugdloon per uur. Deze minimumjeugdlonen worden afgeleid van het wettelijke minimumuurloon. Door het wettelijke minimumloon in te voeren in 2024 geldt er voor elke werknemer in alle bedrijven hetzelfde minimumuurloon. 

Waarom kiezen voor Buddee?

Buddee is de enige betaalbare en eenvoudige oplossing voor het Nederlandse mkb die je volledige HR en salarisadministratie automatiseert.

Eenvoudig

Met onze eenvoudige Plug & Play HR software ben je zo onderweg! Zonder dure implementatie.

Compleet

Volledige automatisering van HR en salarisadministratie! Ook als je meerdere bedrijven beheert binnen één groep.

Persoonlijk

Vanuit de basis ingericht naar Nederlandse wet- en regelgeving met uitstekende service!

Betaalbaar

HR software & Salarisadministratie uitbesteedt voor een voordelige prijs!

Ontdek wat Buddee kan doen voor jouw organisatie

Wij leggen je graag vrijblijvend uit wat onze software en diensten jou te bieden hebben.

Dit is wat je van ons kan verwachten:

Een persoonlijke tour door ons product
Passend advies gebaseerd op jouw situatie
Antwoorden op al jouw vragen

Integreer met onze partners

Bespaar tijd door Buddee te koppelen met je bestaande applicaties of bouw je eigen integraties via onze API.

Veelgestelde vragen

Bekijk hier onze meest gestelde vragen. Als je meer hulp nodig hebt, staan we klaar om je te helpen.

Voor wie is Buddee?

Buddee is ontwikkeld voor Nederlandse mkb-bedrijven die een oplossing zoeken voor hun gehele personeels- en salarisadministratie.

Ook werken wij met of voor boekhouders en hr-consultants die de salarisadministratie van hun klanten aan ons uitbesteden omdat zij zelf geen specialisten in dienst hebben.

Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?

Uiteraard! Via deze link kan je een online demonstratie inplannen. We laten dan graag zien hoe we je personeels- en salarisadministratie kunnen vereenvoudigen.

Zijn er opstartkosten voor Buddee?

Nee! Wij zijn er van overtuigd dat Buddee zo eenvoudig is om in te richten en te gebruiken dat we je kosteloos helpen je Buddee account voor alle HR-zaken in te richten.

Mocht je ook je volledige salarisadministratie aan Buddee uitbesteden dan kunnen, voor het overnemen van het dossier van je huidige administrateur, opstartkosten van toepassing zijn. Neem hiervoor contact met ons op!

Koppelen jullie ook met andere software?

Jazeker!

Wij koppelen onder andere met Nmbrs, de nr. 1 salarisadministratie-software in Nederland. Mocht je de salarisadministratie aan Buddee uitbesteden dan verwerken we deze zelf ook in deze ISAE 3402 Type II gecertificeerde software aan de achterkant. Nmbrs koppelt op haar beurt weer met alle gebruikelijke boekhoudpakketten voor onder andere je loonjournaalposten.

Wij integreren ook met planningstools zoals Shiftbase. Op onze integratie-pagina zie je welke koppelingen we momenteel hebben.

Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?

Personeelsgegevens zijn gevoelige data en daarom doen wij er alles aan om al jouw data AVG-conform te beveiligen. Met 2FA, rechtenbeheer, Europese servers (AWS) en gebruik van ISAE 3402 Type II gecertificeerde salarisadministratie-software van NMBRS, staat veiligheid bij ons voorop.

Welke functionaliteiten heeft Buddee?

Buddee is een alles-in-één HR-platform gericht op het Nederlandse mkb. We voorzien in alle belangrijke functies die je als ondernemer nodig hebt om al je volledige personeelsadministratie eenvoudig te regelen.

Bekijk alle mogelijkheden →

Kan ik Buddee gratis uitproberen?

Uiteraard! Je kan de HR-software van Buddee 14 dagen kosteloos uitproberen.

Kan ik ook zelf loonstroken maken?

Nee. Bij Buddee zijn wij van mening dat salarisadministratie in de meeste gevallen te complex is om zelf te doen als je geen specialist bent. Onze experts zijn salarisadministrateur van beroep, volgen de wet- en regelgeving op de voet en helpen je met vraagstukken indien nodig. Uiteraard zijn alle mutaties te exporteren om in te laden in de gangbare salarisadministratietools.

Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?

Buddee voorziet in flexibele en uitgebreide instellingen van rollen & rechten voor verschillende type gebruikers zoals medewerkers, managers, HR-managers, externe (salaris) administrateurs etc.

Wij helpen je indien gewenst graag kosteloos deze rechten in te richten.