Verhoging reiskostenvergoeding 2024 wetswijziging

gepost op 2024-01-26 09:39:06

In 2024 hebben er een aantal wijzigingen plaatsgevonden op het gebied van HR en salarissen. Een van de veranderingen is het verhogen van de reiskostenvergoeding. Hier een kort overzicht van de wijzigingen in de reiskostenvergoeding in 2024.

Wat is reiskostenvergoeding?

Reiskostenvergoeding is een vergoeding die door werkgevers aan werknemers wordt verstrekt om de kosten te dekken die zij maken voor het reizen van huis naar het werk en vice versa. Deze vergoeding is bedoeld om de financiële lasten van werknemers te verlichten die afhankelijk zijn van verschillende vervoermiddelen om hun werkplek te bereiken.

Wat is er gewijzigd ten opzichte van 2023?

Wanneer een werknemer reist met eigen vervoer, openbaar vervoer of gaat carpoolen kan een werkgever sinds 1 januari 2024 maximaal €0,23 per kilometer vergoeden in plaats van €0,21 per kilometer, zonder dat hierover belasting hoeft te worden betaald. Als een werkgever een hogere reiskostenvergoeding vergoedt, wordt het bedrag boven de €0,23 gezien als loon. Over het extra bedrag moet dan loonheffing worden ingehouden. Als de werknemer reist met het openbaar vervoer kan er ook worden gekozen om de werkelijk gemaakte reiskosten te vergoeden.

Als een werknemer gebruik maakt van het openbaar vervoer dan kan er gekozen worden om belastingvrij te vergoeden van:

  • De werkelijk gemaakte kosten
  • Het aantal gemaakte kilometers tot maximaal €0,23 per kilometer

Als het bedrijf een carpool organiseert voor de werknemers mag er sinds 2024 €0,23 per kilometer worden vergoed aan de chauffeur. Ook de omgereden kilometers mogen hierbij belastingvrij worden vergoed. Als de carpool door werknemers zelf wordt georganiseerd krijgen ze alleen originele kilometers vergoed en niet de omgereden kilometers.  

Wat voor invloed heeft dit op jouw bedrijf?

De invloed van deze wetswijzigingen op jouw bedrijf kan variëren, afhankelijk van de omvang en type organisatie. Het is belangrijk om de nieuwe regels goed door te nemen zodat jouw bedrijf in overeenstemming is met de gewijzigde wetgeving. Het kan zijn dat de administratieve processen aangepast moeten worden om aan de nieuwe eisen te voldoen en ervoor te zorgen dat werknemers de vergoeding ontvangen waar ze eventueel recht op hebben.

Hoe kan Buddee jou hierbij helpen?

Buddee is zich bewust van de uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd bij het beheren van reiskostenvergoedingen in het licht van veranderende wetgeving. Ons geavanceerde HR-systeem is ontworpen om bedrijven te ondersteunen bij het nauwkeurig volgen en beheren van reiskosten. Van geautomatiseerde documentatie tot real-time rapportage, Buddee biedt een alles-in-één oplossing om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf voldoet aan de nieuwe regelgeving, terwijl het de administratieve lasten minimaliseert.

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?