Wat is de functie van een arbo- of bedrijfsarts?

gepost op 2024-04-05 08:40:50

Arbo- en bedrijfsartsen vervullen een belangrijke rol binnen organisaties door zich bezig te houden met de gezondheid en veiligheid van werknemers. Deze professionals spelen een rol bij het waarborgen van een gezonde en veilige werkomgeving, het voorkomen van arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen en het bevorderen van het welzijn van werknemers.

Wat is een bedrijfsarts?

Een bedrijfsarts is een medisch specialist die zich richt op de gezondheid en veiligheid van werknemers binnen organisaties. Deze professionals hebben een brede kennis van geneeskunde, maar zijn gespecialiseerd in arbeidsgeneeskunde. Ze zijn specifiek getraind om de relatie tussen werk en gezondheid te begrijpen en om werknemers te helpen gezond te blijven en veilig te werken.

Wat zijn de taken van een bedrijfsarts?    

1. Preventie van arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen

Een van de belangrijkste taken van een bedrijfsarts is het identificeren en aanpakken van risicofactoren die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen op de werkplek. Ze voeren risicoanalyses uit, evalueren werkplekken en adviseren werkgevers over maatregelen om mogelijke gevaren te minimaliseren. Door vroegtijdige interventie kunnen ze gezondheidsproblemen voorkomen voordat ze ernstige gevolgen hebben voor werknemers.

2. Verzuimbegeleiding    

Bedrijfsartsen zijn betrokken bij het begeleiden van werknemers die afwezig zijn vanwege ziekte of letsel. Ze beoordelen de medische geschiktheid van werknemers om terug te keren naar het werk, bieden advies over re-integratie en kunnen helpen bij het opstellen van een re-integratieplan. Door nauw samen te werken met werkgevers, HR-afdelingen en andere zorgprofessionals streven ze naar een soepele re-integratie van zieke werknemers.

3. Gezondheidsbevordering en advies 

Bedrijfsartsen verstrekken advies aan werknemers over gezondheidsgerelateerde kwesties, zoals stressmanagement, ergonomie, voeding en lichaamsbeweging. Ze kunnen ook programma’s opzetten om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen. Door werknemers bewust te maken van gezondheidsrisico's en hen te ondersteunen bij het nemen van proactieve maatregelen, dragen ze bij aan het welzijn van het personeelsbestand.  

4. Medische keuringen en onderzoek 

Bedrijfsartsen voeren medische keuringen uit om de gezondheid en geschiktheid van werknemers voor specifieke taken te beoordelen. Deze keuringen kunnen vereist zijn voor bepaalde functies of sectoren waarbij werknemers worden blootgesteld aan specifieke risico’s. Daarnaast kunnen ze ook betrokken zijn bij onderzoek naar arbeidsgerelateerde gezondheidskwesties, zoals het bestuderen van de effecten van blootstelling aan bepaalde chemicaliën of werkomgevingen.

5. Wettelijke naleving  

Bedrijfsartsen adviseren werkgevers over de wettelijke vereisten met betrekking tot gezondheid en veiligheid op de werkplek. Ze helpen bij het opstellen van beleid en procedures om te voldoen aan deze voorschriften en kunnen optreden als adviseurs bij inspecties door overheidsinstanties.

Beroepsgeheim onder bedrijfsartsen

Als medisch professionals zijn bedrijfsartsen gebonden aan strikte ethische normen en wettelijke voorschriften die het beroepsgeheim regelen. Dit betekent dat alle informatie die een werknemer met de bedrijfsarts deelt, strikt vertrouwelijk blijft en niet zonder toestemming van de werknemer aan derden mag worden verstrekt. Zelfs tegenover de werkgever heeft de bedrijfsarts een geheimhoudingsplicht, tenzij de werknemer hier expliciet toestemming voor heeft gegeven of er sprake is van een wettelijke uitzondering, zoals ernstige bedreiging voor de veiligheid op de werkplek of een meldingsplicht bij bepaalde beroepsziekten. 

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?