Moeten bedrijven jaarlijkse salarisverhoging geven aan werknemers? Wat zijn de mogelijkheden?

Salarisverhogingen zijn een belangrijk onderdeel van het beloningsbeleid van bedrijven en spelen een grote rol bij het aantrekken en behouden van talentvolle medewerkers. Veel werknemers hopen op een jaarlijkse verhoging van hun salaris en erkenning voor hun prestaties en inzet. Maar zijn werkgevers wel verplicht om een jaarlijkse salarisverhoging te geven aan hun personeel?

Het belang van salarisverhoging

Salarisverhogingen zijn meer dan alleen een manier om werknemers te belonen. Ze hebben een positieve invloed op de werkcultuur, motivatie en de productiviteit van het personeel. Een goed beloningsbeleid, dat rekening houdt met prestaties en ervaring, stimuleert medewerkers om uit te blinken en hun vaardigheden te ontwikkelen.

Zien dat hun inspanningen beloond worden met een salarisverhoging zorgt ervoor dat werknemers zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen. Hierdoor kunnen de retentiepercentages stijgen en de vertrek percentages dalen, wat dan weer de bedrijfskosten kan verlagen.

Loonsverhoging met en zonder een cao

Wanneer een werknemer onder een cao valt, staan daar vaak de afspraken in over de hoogte van het loon. Hier kunnen de afspraken in staan over eventuele loonsverhogingen. Deze verhogingen kunnen gegeven worden op een vaste datum of worden gegeven op basis van de beoordelingen en prestaties. Werkgevers moeten zich altijd aan de cao houden.

Als een werknemer niet onder een cao valt zijn werknemers niet verplicht om het salaris te verhogen. Dit betekent echter niet dat salarisverhogingen niet voorkomen, vaak worden hierover afspraken gemaakt in het bedrijfsreglement. Er zijn verschillende momenten waarop werknemers een loonsverhoging kunnen krijgen, zoals:

  • Na een loonronde
  • Na salarisonderhandelingen
  • Periodieke loonsverhoging 

Economische overwegingen

Ondanks dat het belangrijk is om werknemers te belonen, moeten bedrijven ook rekening houden met economische factoren bij het bepalen van salarisverhogingen. In tijden van economische recessie of financiële uitdagingen kan het moeilijk zijn voor bedrijven om jaarlijkse salarisverhogingen te rechtvaardigen. In deze gevallen kunnen bedrijven alternatieve benaderingen overwegen om werknemers tevreden te houden.

Mogelijke alternatieven voor jaarlijkse salarisverhogingen

  • Prestatiegerichte bonussen: In plaats van een automatische salarisverhoging is het mogelijk voor bedrijven om bonussen te geven op basis van individuele- of teamprestaties. Dit stimuleert werknemers om doelen te bereiken en de bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen.
  • Niet-financiële beloningen: Beloningen zoals flexibele werktijden, extra vakantiedagen of opleidingsmogelijkheden kunnen soms net zo waardevol zijn voor werknemers als een salarisverhoging.  
  • Prestatiebeoordeling en loopbaanontwikkeling: Een gestructureerd systeem van prestatiebeoordeling en loopbaanontwikkeling geeft werknemers de mogelijkheid om hun vaardigheden te verbeteren en door te groeien binnen het bedrijf, wat de werknemers op lange termijn een hoger salaris op kan leveren.
  • Profit-sharing: Sommige bedrijven implementeren een profit-sharing programma, hierbij delen werknemers in de winst van het bedrijf. Dit zou de werknemers kunnen motiveren om bij te dragen aan het succes van de organisatie. 

Waarom kiezen voor Buddee?

Buddee is de enige betaalbare en eenvoudige oplossing voor het Nederlandse mkb die je volledige HR en salarisadministratie automatiseert.

Eenvoudig

Met onze eenvoudige Plug & Play HR software ben je zo onderweg! Zonder dure implementatie.

Compleet

Volledige automatisering van HR en salarisadministratie! Ook als je meerdere bedrijven beheert binnen één groep.

Persoonlijk

Vanuit de basis ingericht naar Nederlandse wet- en regelgeving met uitstekende service.

Betaalbaar

HR software & Salarisadministratie uitbesteedt voor een voordelige prijs.

Dit zeggen onze klanten

Ontdek hoe Buddee meer dan 600 bedrijven helpt bij het verbeteren van hun HR-processen en salarisadministratie.

Lees alle klantverhalen

Ontdek wat Buddee kan doen voor jouw organisatie

Wij leggen je graag vrijblijvend uit wat onze software en diensten jou te bieden hebben.

Dit is wat je van ons kan verwachten:

Een persoonlijke tour door ons product
Passend advies gebaseerd op jouw situatie
Antwoorden op al jouw vragen

Integreer met onze partners

Bespaar tijd door Buddee te koppelen met je bestaande applicaties of bouw je eigen integraties via onze API.

Veelgestelde vragen

Bekijk hier onze meest gestelde vragen. Als je meer hulp nodig hebt, staan we klaar om je te helpen.

Voor wie is Buddee?

Buddee is ontwikkeld voor Nederlandse mkb-bedrijven die een oplossing zoeken voor hun gehele personeels- en salarisadministratie.

Ook werken wij met of voor boekhouders en hr-consultants die de salarisadministratie van hun klanten aan ons uitbesteden omdat zij zelf geen specialisten in dienst hebben.

Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?

Uiteraard! Via deze link kan je een online demonstratie inplannen. We laten dan graag zien hoe we je personeels- en salarisadministratie kunnen vereenvoudigen.

Zijn er opstartkosten voor Buddee?

Nee! Wij zijn er van overtuigd dat Buddee zo eenvoudig is om in te richten en te gebruiken dat we je kosteloos helpen je Buddee account voor alle HR-zaken in te richten.

Mocht je ook je volledige salarisadministratie aan Buddee uitbesteden dan kunnen, voor het overnemen van het dossier van je huidige administrateur, opstartkosten van toepassing zijn. Neem hiervoor contact met ons op!

Koppelen jullie ook met andere software?

Jazeker!

Wij koppelen onder andere met Nmbrs, de nr. 1 salarisadministratie-software in Nederland. Mocht je de salarisadministratie aan Buddee uitbesteden dan verwerken we deze zelf ook in deze ISAE 3402 Type II gecertificeerde software aan de achterkant. Nmbrs koppelt op haar beurt weer met alle gebruikelijke boekhoudpakketten voor onder andere je loonjournaalposten.

Wij integreren ook met planningstools zoals Shiftbase. Op onze integratie-pagina zie je welke koppelingen we momenteel hebben.

Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?

Personeelsgegevens zijn gevoelige data en daarom doen wij er alles aan om al jouw data AVG-conform te beveiligen. Met 2FA, rechtenbeheer, Europese servers (AWS) en gebruik van ISAE 3402 Type II gecertificeerde salarisadministratie-software van NMBRS, staat veiligheid bij ons voorop.

Welke functionaliteiten heeft Buddee?

Buddee is een alles-in-één HR-platform gericht op het Nederlandse mkb. We voorzien in alle belangrijke functies die je als ondernemer nodig hebt om al je volledige personeelsadministratie eenvoudig te regelen.

Bekijk alle mogelijkheden →

Kan ik Buddee gratis uitproberen?

Uiteraard! Je kan de HR-software van Buddee 14 dagen kosteloos uitproberen.

Kan ik ook zelf loonstroken maken?

Nee. Bij Buddee zijn wij van mening dat salarisadministratie in de meeste gevallen te complex is om zelf te doen als je geen specialist bent. Onze experts zijn salarisadministrateur van beroep, volgen de wet- en regelgeving op de voet en helpen je met vraagstukken indien nodig. Uiteraard zijn alle mutaties te exporteren om in te laden in de gangbare salarisadministratietools.

Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?

Buddee voorziet in flexibele en uitgebreide instellingen van rollen & rechten voor verschillende type gebruikers zoals medewerkers, managers, HR-managers, externe (salaris) administrateurs etc.

Wij helpen je indien gewenst graag kosteloos deze rechten in te richten.