*Update: In 2024 heeft de partner nog steeds dezelfde rechten voor geboorteverlof als in 2023.
Geboorteverlof (of ook kraamverlof, vaderschapsverlof, partnerverlof) is het verlof dat beschikbaar is voor partners na de geboorte of adoptie van een kind. De partner heeft het recht om na de geboorte vrij te nemen van werk om voor hun nieuwe kind te zorgen en een band op te bouwen. Het geboorteverlof voor partners die in loondienst werken is eenmaal het aantal werkuren per week. Daarnaast kunnen partners aanvullend geboorteverlof van maximaal 5 weken opnemen.
Geboorteverlof
Geboorteverlof is bedoeld voor partners van vrouwen die net bevallen zijn om hun meer tijd met de pasgeboren baby te geven. Partners kunnen sinds 1 januari 2019 eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof krijgen. Het loon wordt tijdens het verlof door de werkgever volledig doorbetaald. De verlofdagen van het geboorteverlof kunnen door de werknemer naar eigen inzicht worden opgenomen, maar moet dit wel binnen 4 weken na de geboorte doen.
Aanvullend geboorteverlof
Daarnaast is het sinds 1 juli 2020 mogelijk voor partners om maximaal 5 keer het aantal werkuren per week aanvullend geboorteverlof op te nemen. Tijdens dit aanvullende verlof krijgt de partner geen salaris uitbetaald, maar een uitkering van het UWV. De uitkering is maximaal 70% van de partners dagloon. Over de uitkering wordt door het UWV ook de vakantietoeslag berekend. Werkgevers vragen deze uitkering aan en betalen hiermee de werknemer uit. De partner moet het aanvullend geboorteverlof binnen 6 maanden na de geboorte van het kind opnemen en mogen dit pas gebruiken als ze het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.
Adoptieverlof
Wanneer een werknemer een baby heeft geadopteerd heeft deze werknemer ook recht op verlof. Dit verlof heet dan adoptieverlof en geeft recht op maximaal 6 weken verlof, het verlof moet wel binnen 26 weken worden gebruikt. Wanneer het verlof opgenomen wordt, bepaalt de werknemer zelf. Als de partner voor een werkgever werkt kan het verlof in overleg met de werkgever verspreid over 26 weken worden opgenomen.
Opbouw vakantiedagen en pensioen
Wanneer er aanvullend verlof wordt opgenomen door de partner, heeft dit geen invloed op de opbouw van vakantiedagen. In sommige gevallen kan het zo zijn dat het aanvullend verlof invloed heeft op de bovenwettelijke opbouw. De afspraken hierover binnen de organisatie zijn vaak te vinden in de arbeidsovereenkomst. Afspraken over pensioen zijn niet in de wet opgenomen. De afspraken over de opbouw van het pensioen tijdens het verlof worden samen gemaakt tussen de werkgever, werknemer en pensioenuitvoerder.
Hoe verwerkt Buddee geboorteverlof in het systeem
Het systeem van Buddee biedt een gestroomlijnde en efficiënte manier om geboorteverlof te beheren, waardoor werknemers zich kunnen concentreren op wat echt belangrijk is: quality time met hun nieuwe gezin.
Conclusie
Geboorteverlof of kraamverlof is een belangrijk recht voor partners van vrouwen die net bevallen zijn. Partners hebben recht op één week geboorteverlof met volledige doorbetaling en 5 weken onbetaald verlof met een uitkering van 70% van het dagloon. Adoptieverlof is ook beschikbaar voor werknemers die een baby hebben geadopteerd. Het verlof moet binnen 26 weken worden opgenomen en kan worden verspreid over deze periode.Het is belangrijk om tijdens deze periode te weten wat de rechten en regels zijn van de partner zijn omtrent het geboorteverlof, zodat partners ook kunnen genieten van de tijd met hun nieuwe kind zonder zich zorgen te maken over financiële gevolgen.