Wat is geboorteverlof?

Geboorteverlof (ook wel kraamverlof, vaderschapsverlof en partnerverlof) verwijst naar het verlof dat beschikbaar is voor vaders of partners na de geboorte of adoptie van een kind. Partners hebben in Nederland recht op ten minste één werkweek betaald geboorteverlof direct na de geboorte van hun kind. Ook hebben partners recht op maximaal vijf weken onbetaald vaderschapsverlof dat opgenomen kan worden binnen de eerste zes maanden na de geboorte of adoptie van het kind.

Geboorteverlof is een belangrijk verlof dat ouders helpt een meer gelijke verdeling van zorgtaken te creëren en de partner helpt een band op te bouwen met het kind. Daarnaast helpt het geboorteverlof bij een gezonde ontwikkeling van het kind en zorgt het voor een betere werk-privébalans bij de ouders.

Hoe kan geboorteverlof worden aangevraagd?

Wanneer een partner het geboorteverlof wil aanvragen, kan die dit doen bij de werkgever. De werkgever moet de partner in staat stellen om ten minste één week betaald geboorteverlof op te nemen direct na de geboorte van het kind. Om het onbetaalde geboorteverlof aan te vragen moet er minstens vier weken van tevoren een schriftelijke aanvraag worden ingediend bij de werkgever. Het is heel belangrijk om met de werkgever op tijd te overleggen over de verlofplannen om te kijken wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn bij de organisatie.

Wanneer de partner geboorteverlof opneemt, zijn er een aantal dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Er moet tijdig met de werkgever overlegd worden over de verlofplannen en over de terugkeer na het verlof. Ook is het handig om als ouders te bespreken hoe de zorgtaken onderling verdeeld gaan worden tijdens de verlofperiode en hoe dit na het verlof voortgezet gaat worden.  

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?