Wat is onbetaald verlof?

Onbetaald verlof is een periode waarin een werknemer vrij neemt van werk zonder loon of salaris te ontvangen. Tijdens deze verlofperiode houdt de werknemer vaak zijn of haar baan, maar ontvangt tijdens deze periode geen inkomen.

Er zijn verschillende redenen om onbetaald verlof op te nemen. Werknemers kunnen bijvoorbeeld onbetaald verlof opnemen om persoonlijke redenen zoals reizen of persoonlijke interesse te verkennen. Een andere reden voor werknemers om onbetaald verlof op te nemen is vanwege professionele redenen, zoals het volgen van een opleiding of het starten van een eigen bedrijf. Het opnemen van onbetaald verlof kan gevolgen hebben voor zaken zoals toeslagen, pensioenopbouw en vakantiedagen.

Waar moet je rekening mee houden bij onbetaald verlof?

Bij onbetaald verlof komen een aantal rechten te vervallen die een werknemer normaal gesproken heeft tijdens betaald verlof of wanneer je aan het werk bent. Deze vervallen rechten zijn:

  • Geen of verminderd inkomen: Bij onbetaald verlof ontvang je geen of minder inkomen, dit is afhankelijk van of je voltijds of deeltijds verlof opneemt. Bovendien kan onbetaald verlof invloed hebben op je eindejaarsuitkering of andere bonussen.
  • Pensioenopbouw: Het verschilt per sector en bedrijf of je tijdens je verlof pensioen opbouwt. Als de werknemer ervoor kiest om geen pensioen op te bouwen tijdens het onbetaald verlof, kan dit leiden tot een lager pensioen op latere leeftijd.
  • Vakantiedagen: Tijdens onbetaald verlof bouwt de werknemer geen vakantiedagen op, tenzij het gebruikt wordt voor langdurig zorgverlof.
  • Geen doorbetaling bij ziekte of arbeidsongeschiktheid: Als je ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt tijdens je onbetaald verlof, ben je niet gedekt door de Ziektewet en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Dit betekent dat je geen loon of uitkering ontvangt.
  • Werkloosheid: Als de werknemer werkloos wordt tijdens het onbetaald verlof, eindigt de arbeidsovereenkomst. De afspraken die gemaakt zijn over onbetaald verlof komen dan ook te vervallen. Als het onbetaald verlof niet langer duurt dan 18 maanden, heeft de werknemer wel recht op een WW-uitkering. 

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?