Wat is vaderschapsverlof en hoelang krijgen werknemers dat in 2024?

*Update: In 2024 heeft de partner nog steeds dezelfde rechten voor vaderschapsverlof als in 2023. 

Vaderschapsverlof, ook bekend als geboorteverlof of kraamverlof is de periode waarin vaders vrij krijgen van hun werk na de geboorte van hun kind. Het verlof is bedoeld om vaders de mogelijkheid te bieden betrokken te zijn bij de zorg van hun pasgeboren kind en om de partner te ondersteunen bij de herstelperiode na de bevalling.

Hoe lang krijgen werknemers vaderschapsverlof?

Na de geboorte van hun kind hebben werknemers wettelijk recht op vaderschapsverlof en is in de afgelopen jaren uitgebreid. Vanaf 1 juli 2020 is de Wet Invoering Extra Geboorteverlof ingesteld, die het vaderschapsverlof heeft verlengd.

Op dit moment hebben vaders recht op de volgende verlofregelingen:

  • Geboorteverlof (voorheen vaderschapsverlof): Dit is het standaard verlof waar werknemers recht op hebben en duurt maximaal 5 dagen. Deze 5 dagen kunnen binnen 4 weken na de geboorte van het kind worden opgenomen. Tijdens het geboorteverlof ontvangt de vader over het algemeen 100% van zijn salaris.
  • Aanvullend geboorteverlof: Naast de standaard 5 dagen verlof kunnen vaders extra verlof opnemen. Het aanvullend geboorteverlof duurt maximaal 5 weken en kan opgenomen worden binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Tijdens het aanvullend geboorteverlof ontvangt de vader een uitkering van het UWV van 70% van het dagloon. Het totale vaderschapsverlof kan dus oplopen tot maximaal 6 weken  

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?