*Update: In 2024 heeft de partner nog steeds dezelfde rechten voor vaderschapsverlof als in 2023.
Vaderschapsverlof, ook bekend als geboorteverlof of kraamverlof is de periode waarin vaders vrij krijgen van hun werk na de geboorte van hun kind. Het verlof is bedoeld om vaders de mogelijkheid te bieden betrokken te zijn bij de zorg van hun pasgeboren kind en om de partner te ondersteunen bij de herstelperiode na de bevalling.
Hoe lang krijgen werknemers vaderschapsverlof?
Na de geboorte van hun kind hebben werknemers wettelijk recht op vaderschapsverlof en is in de afgelopen jaren uitgebreid. Vanaf 1 juli 2020 is de Wet Invoering Extra Geboorteverlof ingesteld, die het vaderschapsverlof heeft verlengd.
Op dit moment hebben vaders recht op de volgende verlofregelingen:
- Geboorteverlof (voorheen vaderschapsverlof): Dit is het standaard verlof waar werknemers recht op hebben en duurt maximaal 5 dagen. Deze 5 dagen kunnen binnen 4 weken na de geboorte van het kind worden opgenomen. Tijdens het geboorteverlof ontvangt de vader over het algemeen 100% van zijn salaris.
- Aanvullend geboorteverlof: Naast de standaard 5 dagen verlof kunnen vaders extra verlof opnemen. Het aanvullend geboorteverlof duurt maximaal 5 weken en kan opgenomen worden binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Tijdens het aanvullend geboorteverlof ontvangt de vader een uitkering van het UWV van 70% van het dagloon. Het totale vaderschapsverlof kan dus oplopen tot maximaal 6 weken
Makkelijk verlof aanvragen met Buddee
Het systeem van Buddee biedt een gestroomlijnde en efficiënte manier om vaderschapsverlof te beheren, waardoor werknemers zich kunnen concentreren op wat echt belangrijk is: quality time met hun nieuwe gezin.