In de afgelopen jaren is de populariteit van payrolling erg toegenomen. Steeds meer werkgevers stappen over op deze vorm van flexwerken. Payroll betekent letterlijk "loonlijst" en de definitie hangt hier dan ook sterk mee samen. Als je als werkgever personeel nodig hebt, maar deze niet in dienst wilt aannemen, kun je kiezen voor payrolling. Een payrollbedrijf neemt dan je personeel, op papier, in dienst waardoor je de verplichtingen van het werkgeverschap uit handen geeft. Het payrollbedrijf wordt hiermee juridisch werkgever en de werknemer staat op de loonlijst van het payrollbedrijf. Ofwel: het payrollbedrijf is de uitlener en jij, als ondernemer, bent inlener. Als inlener ben je zelf verantwoordelijk voor de werving & selectie, bepaal je zelf het salaris en heb je ook gewoon zeggenschap over de werknemers maar het payrollbedrijf zorgt onder andere voor de salarisadministratie, loonbetaling, de arbeidscontracten en het uitvoeren van het verzuimbeleid.
Waarom kiest men vaak voor payrolling?
Veel ondernemers kiezen voor payrolling omdat zij zich dan niet meer druk hoeven te maken over administratieve rompslomp. Als 'inlener' heb je geen omkijken meer naar de personeels- en salarisadministratie. Tevens worden de risico's van het werkgeverschap ook afgewenteld; het payrollbedrijf draait op voor de kosten van ziekteverzuim en eventueel ontslag. Verder zit je als 'inlener' niet vast aan het bieden van een vast contract na drie tijdelijke contracten. Door payroll kun je dus personeel aannemen zonder daadwerkelijk vast te zitten aan al het 'gedoe'.
Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en Payroll
Voorheen viel payrolling voor de wet onder 'uitzendovereenkomsten'. Hierdoor kon er worden geconcurreerd op arbeidsvoorwaarden. Door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) zijn de regels voor payrolling echter veranderd. Zo krijgen de payrollers die bij je werken dezelfde status en rechten als je werknemers die daadwerkelijk in dienst zitten. Denk hierbij aan het salaris, vakantiegeld en een dertiende maand. Maar het is ook zaak dat de primaire én secundaire arbeidsvoorwaarden gelijk zijn.
Tevens hebben payrollers vanaf 1 januari 2021 ook recht op een betere pensioenregeling. Dit kan gerealiseerd worden door payrollers mee te laten doen met de pensioenregeling van de inlener óf het payrollbedrijf kan hiervoor zorgdragen. Het payrollbedrijf moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Maak het jezelf makkelijk met een HR Platform
Heb je minder tijd en zin in de personeelsadministratie maar wil je toch wel gewoon juridisch werkgever blijven? En wil je alsnog flexibel blijven? Dan kun je ervoor kiezen om over te stappen op een slimme HR Software. Met het HR Software van Buddee maken we je personeelsadministratie eenvoudig, slimmer en leuker.