Wat houdt een opzegtermijn in voor werknemers?

Een opzegtermijn is een belangrijk aspect van de arbeidsrelatie tussen een werkgever en een werknemer. Het is een vooraf bepaalde periode waarin een van beide partijen de arbeidsovereenkomst kan beëindigen, met inachtneming van bepaalde regels en procedures.

Een opzegtermijn biedt zekerheid en bescherming voor zowel werkgevers als werknemers. Het stelt beide partijen in staat om de arbeidsrelatie op een rustige en eerlijke manier te beëindigen, zonder dat dit tot abrupte veranderingen leidt. De opzegtermijn is doorgaans vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of wordt bepaald door de wet of een cao.

Wat zijn de opzegtermijnen voor werknemers?

  • Opzegtermijn bij een vast contract: Wanneer een werknemer een contract voor onbepaalde tijd heeft, geldt er een opzegtermijn van 1 maand. Dit betekent dat de werknemer het contract 1 maand van tevoren moet opzeggen. Het is mogelijk om een langere opzegtermijn af te spreken, maar dit moet dan in het contract worden opgenomen. De opzegtermijn mag niet langer zijn dan 6 maanden.
  • Opzegtermijn bij een tijdelijk contract: Wanneer de werknemer een contract voor bepaalde tijd heeft, bijvoorbeeld voor 6 maanden of 1 jaar, eindigt het contract automatisch op de afgesproken einddatum. Er geldt in dit geval geen opzegtermijn. Het is mogelijk om af te spreken dat het contract eerder beëindigd kan worden. Afspraken hierover moeten dan in het contract worden opgenomen.  
  • Opzegtermijn tijdens de proeftijd: Wanneer een werknemer zich nog in de proeftijd bevindt, geldt er geen opzegtermijn. De werknemer kan per direct ontslag nemen en het contract opzeggen. Het dienstverband wordt dan direct beëindigd. 

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?