Wat voor soorten bonussen zijn er voor werknemers?

Bonussen zijn extra geldelijke of niet-geldelijke beloningen die aan werknemers worden gegeven boven op hun reguliere salaris of loon. Bonussen worden vaak gegeven als erkenning voor goede prestaties, het behalen van doelen, bijzondere inzet of om de motivatie en betrokkenheid van werknemers te vergroten.

Het doel van het geven van bonussen is om werknemers te motiveren, prestaties te belonen en ze te stimuleren om hun beste werk te leveren. Ook kunnen bonussen helpen om werknemersloyaliteit te bevorderen, talent te behouden of aan te trekken en teams te stimuleren om gezamenlijke doelen te bereiken.

Wat voor soorten bonussen zijn er?

Er zijn verschillende soorten bonussen die werkgevers aan werknemers kunnen geven, afhankelijk van de bedrijfscultuur, sector en individuele prestaties. Voorbeelden van deze bonussen zijn:

  • Prestatiebonussen: Deze worden gegeven op basis van de individuele prestaties van een werknemer. Deze bonus wordt bepaald door doelen te stellen en te meten of door prestatiebeoordelingen.
  • Jaarlijkse bonussen: Deze bonussen worden meestal aan het einde van het boekjaar gegeven en zijn gebaseerd op het algehele succes van het bedrijf en/of afdeling.
  • Winstuitkeringen: Dit type bonus is gerelateerd aan de winst van het bedrijf. Werknemers ontvangen een percentage van de jaarlijkse winst, vaak gebaseerd op hun salaris of prestatieniveau.
  • Project Bonus: Een project bonus is een specifieke vorm van bonus die wordt gegeven aan werknemers voor hun bijdrage aan een succesvol afgerond project.
  • Ad-hocbonus: Een ad-hocbonus, ook wel bekend als een eenmalige bonus, is een bonus die buiten de reguliere bonus systemen en -structuren wordt toegekend. 

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?