Wat is onboarding?

Onboarding is het proces dat nieuwe medewerkers helpt integreren in een organisatie. Het is een belangrijke stap in het personeelsbeheer, omdat het de basis legt voor een succesvolle samenwerking tussen de werknemer en werkgever. Het proces van onboarden omvat veel meer dan alleen het invullen van papierwerk en het toewijzen van een bureau; Het gaat om het creëren van een omgeving waarin nieuwe medewerkers zich welkom, gewaardeerd en klaar voelen om bij te dragen aan de doelstellingen van het bedrijf.

Hoe werkt het onboardingsproces?

Onboarding begint meestal op de dag dat een nieuwe medewerker zijn of haar eerste werkdag heeft, maar het kan ook enkele dagen of weken innemen, afhankelijk van de complexiteit van de functie en de organisatie. Enkele veel voorkomende stappen die vaak deel uitmaken van een effectief onboardingsproces zijn:

  • Welkom Procedure:  Op de eerste werkdag wordt de nieuwe medewerker hartelijk verwelkomd. Dit omvat meestal een introductiegesprek waarin de basisinformatie wordt verstrekt, zoals waar alle ruimtes zich begeven, en wie de contactpersonen zijn.
  • Administratieve taken:  Nieuwe medewerkers vullen vereiste administratieve documenten in, zoals belastingformulieren, bankgegevens en andere papieren die nodig zijn voor het personeelsdossier.
  • Bedrijfscultuur en waarden: Nieuwe medewerkers leren over de bedrijfscultuur, missie, visie en waarden. Dit kan gebeuren via presentaties, documenten, video's of interactieve sessies.
  • Team introductie: De nieuwe medewerker maakt kennis met collega's, leden van het team en belangrijke contactpersonen binnen de organisatie.
  • Training en ontwikkeling: Nieuwe medewerkers volgen trainingen die specifiek zijn afgestemd op hun functie en behoeften.
  • Doelstellingen en verwachtingen: Er wordt gecommuniceerd wat de specifieke taken en verantwoordelijkheden van de nieuwe medewerker zijn.
  • Feedback en evaluatie: Regelmatige check-ins worden gepland om de voortgang van de nieuwe medewerker te bespreken en feedback te geven.
  • Integratie in de bedrijfscultuur: Nieuwe medewerkers worden aangemoedigd om deel te nemen aan bedrijfsevenementen, teambuilding activiteiten en andere initiatieven die de integratie in de bedrijfscultuur bevorderen.
  • Voortdurende ondersteuning: Doorlopende ondersteuning en ontwikkelingsmogelijkheden worden geboden om de groei en betrokkenheid van de nieuwe medewerker te bevorderen.

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?