Wat is overwerken?

Het kan af en toe zo zijn dat het binnen je onderneming onwijs druk is en dat het werk in een bepaalde periode toeneemt. Op dit soort momenten heb je als werkgever niets liever dan dat je personeel wat extra uurtjes blijft werken. Als je werknemers langer werken dan hun afgesproken arbeidsduur, zijn zij aan het overwerken. Deze extra uurtjes bovenop de afgesproken arbeidsduur, noemen we overuren.

Arbeidstijdenwet (ATW)

Als werkgever dien je je aan regels te houden met betrekking tot werk- en rusttijden. Zo wordt er in Nederland vaak verwezen naar de Arbeidstijdenwet. De termen overwerken en overuren komen echter niet voor in deze wet. Wel wordt er in deze wet beschreven welke maximale arbeidsduur iemand mag werken in een bepaalde periode. Zo moet je als werkgever rekening houden dat een werknemer maximaal 12 uur per dag en maximaal 60 uur per week mag werken. Als je een werknemer 16 aaneengesloten weken laat werken, mag deze gemiddeld 48 uur per week werken. Met deze wet wil de overheid voorkomen dat werkgevers hun personeel langdurig laten overwerken.

Kan ik overwerken als verplicht stellen?

Als werkgever mag je best verwachten dat je werknemers af en toe eens overwerken. Echter, in beginsel kun je overwerken niet als verplicht stellen, tenzij hierover afspraken zijn vastgesteld in een arbeidsovereenkomst of cao. Als dit het geval is, kun je je werknemer hierop wijzen.

Moet ik overwerken altijd uitbetalen?

Of je overuren moet uitbetalen aan je werknemers, hangt af van de gemaakte afspraken in de arbeidsovereenkomst of cao. Het is echter wel gebruikelijk om in ieder geval loon te betalen over alle gewerkte uren. Sommige bedrijven geven ook een zogeheten overwerktoeslag. Dit is een vergoeding boven het loon dat je betaalt. Tevens is het ook een optie om werknemers de mogelijkheid te bieden overuren te compenseren met tijd-voor-tijd. In dit geval wordt er geen loon of overwerktoeslag betaalt, maar krijgt je werknemer extra vrije uren.

Verschil met meerwerk

We spreken over meerwerk wanneer een parttime werknemer extra werkt, maar de gewerkte uren komen niet boven die van een fulltime dienstverband. Als de parttimer wel meer werkt dan een fulltimer, dan is er sprake van overwerk. Meerwerk komt in beginsel wellicht overeen met overwerken maar het verschil zit 'm juist in de manier van beloning/tegemoetkoming. Je mag over meerwerk namelijk geen toeslag betalen; je moet je werknemer hiervoor zijn normale loon betalen.

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?