Wat is een nulurencontract en wanneer gebruik je dat?

Een nulurencontract is een type arbeidsovereenkomst waarbij de werkgever niet verplicht is om een minimum aantal uren werk aan te bieden aan de werknemer. De werknemer heeft dus geen vast aantal uren per week of maand waarop hij of zij kan rekenen. In plaats hiervan worden de werktijden flexibel ingevuld op basis van de behoeften van de werkgever.

Een belangrijk aspect van een nulurencontract is dat de werknemer in principe niet verplicht is om het aangeboden werk te accepteren. De werknemer kan dus kiezen welke oproepen die accepteert, maar dit kan ook betekenen dat de werknemer geen inkomen heeft wanneer er geen werk beschikbaar is.

Voorwaarden nulurencontract

Een nulurencontract heeft de volgende voorwaarden:  

  • Een nulurencontract houdt in dat er geen vast aantal uren per week of maand wordt gegarandeerd voor de werknemer. De werknemer heeft dus geen recht op een bepaald minimum aantal uren werk.
  • De werknemer kan door de werkgever worden opgeroepen voor werk wanneer dat nodig is, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf. Dit kan betekenen dat de werknemer op korte termijn moet reageren op oproepen voor werk.
  • Het aantal gewerkte uren kan van week tot week veranderen. De werknemer kan in drukke periodes meer werk krijgen, maar kan ook periodes hebben waarin er geen werk beschikbaar is.
  • Over het algemeen heeft de werknemer het recht om aangeboden werk te weigeren zonder dat dit directe consequenties heeft. De werknemer heeft dus de vrijheid om te bepalen welke oproepen te accepteren.
  • Zowel de werkgever als de werknemer kunnen over het algemeen een nulurencontract beëindigen zonder een lange opzegtermijn. 

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?