Wat is proeftijd en hoe werkt dit voor werknemers?

Proeftijd is een periode aan het begin van een arbeidsovereenkomst waarin zowel de werkgever als de werknemer de mogelijkheid hebben om de arbeidsrelatie te verbreken zonder verdere gevolgen of verplichtingen. Tijdens de proeftijd kunnen zowel de werkgever als de werknemer de arbeidsovereenkomst beëindigen zonder opzegtermijn of verdere verplichtingen. Dit betekent dat ze de overeenkomst kunnen opzeggen zonder dat daar een specifieke reden voor nodig is, tenzij die in strijd is met discriminatiewetgeving of andere wettelijke beperkingen.

Het doel van de proeftijd is om beide partijen de mogelijkheid te geven om de arbeidsrelatie uit te proberen voordat ze zich langdurig aan elkaar binden. Het biedt een zekere mate van flexibiliteit en geeft werkgevers en werknemers de kans om te beoordelen of ze tevreden zijn met de samenwerking.  

Is een proeftijd verplicht?

In Nederland is het hebben van een proeftijd niet verplicht, maar het kan wel worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst, als zowel de werkgever als de werknemer dat wensen. Als er een proeftijd wordt overeengekomen, zijn er wettelijke regels die duur ervan beperken, afhankelijk van de aard van het contract:

  • In het geval van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, een contract voor bepaalde tijd van twee jaar of langer, of een contract dat geen einddatum heeft, kan de proeftijd maximaal twee maanden duren.
  • Bij contracten voor bepaalde tijd korter dan twee jaar, maar langer dan zes maanden, mag de proeftijd maximaal één maand duren.
  • Voor contracten korter dan zes maanden kan geen proeftijd worden afgestemd, tenzij dit in een cao is vastgelegd.

Gedurende de proeftijd geldt er een verkorte opzegtermijn van zowel de werkgever als de werknemer. De werkgever kan de arbeidsovereenkomst direct beëindigen zonder opzegtermijn of ontslagprocedure. De werknemer kan ook per direct opzeggen, maar moet zich wel aan een opzegtermijn houden. De opzegtermijn tijdens de proeftijd is doorgaans één dag.  

Waarom kiezen voor Buddee?

Buddee is de enige betaalbare en eenvoudige oplossing voor het Nederlandse mkb die je volledige HR en salarisadministratie automatiseert.

Eenvoudig

Met onze eenvoudige Plug & Play HR software ben je zo onderweg! Zonder dure implementatie.

Compleet

Volledige automatisering van HR en salarisadministratie! Ook als je meerdere bedrijven beheert binnen één groep.

Persoonlijk

Vanuit de basis ingericht naar Nederlandse wet- en regelgeving met uitstekende service!

Betaalbaar

HR software & Salarisadministratie uitbesteedt voor een voordelige prijs!

Ontdek wat Buddee kan doen voor jouw organisatie

Wij leggen je graag vrijblijvend uit wat onze software en diensten jou te bieden hebben.

Dit is wat je van ons kan verwachten:

Een persoonlijke tour door ons product
Passend advies gebaseerd op jouw situatie
Antwoorden op al jouw vragen

Integreer met onze partners

Bespaar tijd door Buddee te koppelen met je bestaande applicaties of bouw je eigen integraties via onze API.

Veelgestelde vragen

Bekijk hier onze meest gestelde vragen. Als je meer hulp nodig hebt, staan we klaar om je te helpen.

Voor wie is Buddee?

Buddee is ontwikkeld voor Nederlandse mkb-bedrijven die een oplossing zoeken voor hun gehele personeels- en salarisadministratie.

Ook werken wij met of voor boekhouders en hr-consultants die de salarisadministratie van hun klanten aan ons uitbesteden omdat zij zelf geen specialisten in dienst hebben.

Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?

Uiteraard! Via deze link kan je een online demonstratie inplannen. We laten dan graag zien hoe we je personeels- en salarisadministratie kunnen vereenvoudigen.

Zijn er opstartkosten voor Buddee?

Nee! Wij zijn er van overtuigd dat Buddee zo eenvoudig is om in te richten en te gebruiken dat we je kosteloos helpen je Buddee account voor alle HR-zaken in te richten.

Mocht je ook je volledige salarisadministratie aan Buddee uitbesteden dan kunnen, voor het overnemen van het dossier van je huidige administrateur, opstartkosten van toepassing zijn. Neem hiervoor contact met ons op!

Koppelen jullie ook met andere software?

Jazeker!

Wij koppelen onder andere met Nmbrs, de nr. 1 salarisadministratie-software in Nederland. Mocht je de salarisadministratie aan Buddee uitbesteden dan verwerken we deze zelf ook in deze ISAE 3402 Type II gecertificeerde software aan de achterkant. Nmbrs koppelt op haar beurt weer met alle gebruikelijke boekhoudpakketten voor onder andere je loonjournaalposten.

Wij integreren ook met planningstools zoals Shiftbase. Op onze integratie-pagina zie je welke koppelingen we momenteel hebben.

Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?

Personeelsgegevens zijn gevoelige data en daarom doen wij er alles aan om al jouw data AVG-conform te beveiligen. Met 2FA, rechtenbeheer, Europese servers (AWS) en gebruik van ISAE 3402 Type II gecertificeerde salarisadministratie-software van NMBRS, staat veiligheid bij ons voorop.

Welke functionaliteiten heeft Buddee?

Buddee is een alles-in-één HR-platform gericht op het Nederlandse mkb. We voorzien in alle belangrijke functies die je als ondernemer nodig hebt om al je volledige personeelsadministratie eenvoudig te regelen.

Bekijk alle mogelijkheden →

Kan ik Buddee gratis uitproberen?

Uiteraard! Je kan de HR-software van Buddee 14 dagen kosteloos uitproberen.

Kan ik ook zelf loonstroken maken?

Nee. Bij Buddee zijn wij van mening dat salarisadministratie in de meeste gevallen te complex is om zelf te doen als je geen specialist bent. Onze experts zijn salarisadministrateur van beroep, volgen de wet- en regelgeving op de voet en helpen je met vraagstukken indien nodig. Uiteraard zijn alle mutaties te exporteren om in te laden in de gangbare salarisadministratietools.

Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?

Buddee voorziet in flexibele en uitgebreide instellingen van rollen & rechten voor verschillende type gebruikers zoals medewerkers, managers, HR-managers, externe (salaris) administrateurs etc.

Wij helpen je indien gewenst graag kosteloos deze rechten in te richten.