Wat is een CAO en wanneer gebruiken bedrijven dit?

Een CAO staat voor “Collectieve Arbeidsovereenkomst”. Het is een schriftelijke overeenkomst tussen een werkgeversorganisatie en een vakbond die de arbeidsvoorwaarden regelt voor werknemers binnen een specifieke sector of bedrijfstak. Het is een juridisch bindend document dat afspraken bevat over zaken als salaris, werktijden, vakantiedagen, pensioenregelingen, toeslagen, scholing, verlofregelingen en andere arbeidsvoorwaarden.

Het doel van een CAO is om een evenwichtige en rechtvaardige set van regels en afspraken te bieden voor werknemers binnen een bepaalde sector. Het zorgt voor duidelijkheid en consistentie in de arbeidsverhoudingen en biedt bescherming aan werknemers.

Wanneer gebruiken bedrijven een CAO?

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven ervoor kiezen om een CAO te gebruiken:

  • Een CAO zorgt voor standaard arbeidsvoorwaarden binnen een sector, wat gelijkheid en eerlijke behandeling van werknemers bevordert.
  • Een CAO kan bescherming bieden aan werknemers door middel van vastgestelde regels met betrekking tot werktijden, rusttijden, veiligheid op de werkplek en andere arbeidsomstandigheden.
  • Het gebruik van een CAO biedt een structuur voor onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden.
  • CAO's hebben vaak een bredere invloed dan alleen de direct betrokken bedrijven. De afspraken die in een CAO zijn vastgelegd, kunnen dienen als referentiekader bij het bepalen van arbeidsvoorwaarden buiten de direct betrokken bedrijven.

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?