Wat is een ATS (recruitment systeem) en hoe werkt dit?

Een ATS (Applicant Tracking System) is software die is ontworpen om het volledige wervingsproces te automatiseren, van het plaatsen van vacatures tot het aannemen van nieuwe medewerkers. Het werkt als een centrale hub waarin recruiters en HR-professionals alle informatie over sollicitanten kunnen verzamelen, organiseren en beoordelen. Het systeem biedt verschillende functionaliteiten die het wervingsproces efficiënter maken en helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen bij het selecteren van kandidaten.

Hoe werkt een ATS?

Het proces van een ATS kan in verschillende fasen worden verdeeld:

  • Recruiters beginnen door een vacature te creëren in het ATS. Hierin beschrijven ze de functie, vereisten, verantwoordelijkheden en andere relevante informatie. Deze vacature kan vervolgens via verschillende kanalen, zoals de bedrijfswebsite, jobboards en sociale media, worden gepubliceerd.
  • Zodra de vacature is gepubliceerd, kunnen geïnteresseerde kandidaten hun sollicitaties indienen via het ATS. Dit kan rechtstreeks op de bedrijfswebsite of via andere gekoppelde platforms. Het ATS verzamelt en bewaart alle ingediende sollicitaties op één plek, wat het voor recruiters gemakkelijker maakt om het overzicht te behouden.
  • Het ATS heeft krachtige zoek- en filtermogelijkheden waarmee recruiters CV's kunnen doorzoeken op basis van specifieke trefwoorden, ervaringen, opleidingen en andere criteria. Dit helpt bij het identificeren van de meest geschikte kandidaten voor een bepaalde functie. Recruiters kunnen sollicitaties beoordelen en beoordelingen en opmerkingen toevoegen aan de kandidaatprofielen.
  • Het ATS faciliteert communicatie tussen recruiters en sollicitanten via e-mails of ingebouwde berichtensystemen. Recruiters kunnen interview planningen opstellen en automatische meldingen versturen naar zowel sollicitanten als interne belanghebbenden.
  • Op basis van de beoordelingen en interviews kunnen recruiters kandidaten selecteren voor verdere stappen in het wervingsproces. Het ATS kan ook helpen bij het genereren van aanbiedingsbrieven en het bijhouden van de acceptatie status van de kandidaten.
  • Een ATS biedt uitgebreide rapportagemogelijkheden om inzicht te krijgen in het wervingsproces. Recruiters en HR-professionals kunnen gegevens analyseren, zoals sollicitanten trends, tijd tot aanwerving en bronnen van succesvolle werving, om het proces voortdurend te verbeteren.

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?