Wat valt onder thuiswerkplek?

In de afgelopen jaren is er een toename in het aantal mensen dat vanuit huis werkt geweest. Deze toename is grotendeels te danken aan de corona pandemie. Wanneer je vanuit huis werkt is het belangrijk om een thuiswerkplek te hebben, zo blijf je productief en zorg je ervoor dat het werk en de persoonlijke levenssfeer gescheiden blijven. Daarnaast kan het een comfortabelere en flexibele werkomgeving bieden dan een kantooromgeving.

Een thuiswerkplek is een ruimte in je huis die specifiek is ingericht om in te werken. Deze thuiswerkplek kan een aparte kamer zijn maar ook een omgebouwd deel van een andere kamer zoals je slaapkamer of woonkamer. Een thuiswerkplek bevat de de benodigdheden die vereist zijn om het werk te kunnen uitvoeren.

Omdat thuiswerken valt onder de Arbowet worden er bepaalde eisen gesteld aan de werknemer zodat deze in een veilige en gezonde omgeving kan werken. Voor werkplekken waar medewerkers langer dan twee uur werken geldt de arbonorm. Een thuiswerklocatie wordt goedgekeurd als medewerkers ook vanaf deze plek het computerwerk in een gezonde omgeving kunnen uitvoeren.

Checklist thuiswerkplek

Om te voorkomen dat de thuiswerkplek niet aan de voorwaarden voldoet, is er een checklist met punten waar je op kan letten.

  • Bureau: Zorg voor een stevig en comfortabel bureau dat groot genoeg voor een computer, toetsenbord, muis en andere benodigdheden is. daarbij moet het scherm op 50 centimeter recht voor je staan en de hoogte het liefst verstelbaar en anders op 74 tot 76 hoog.
  • Stoel: Zorg voor een comfortabele, verstelbare stoel die ondersteuning biedt voor de rug, bovenbenen en onderarmen.
  • Computer: Zorg dat de computer geschikt is voor het type werk dat gedaan moet worden. Het scherm staat haaks op het venster zodat er geen weerspiegeling is en de bovenrand is op ooghoogte. Het scherm is tussen de 14 en 21 inch.
  • Verlichting: Zorg dat er in je werkruimte voldoende natuurlijk licht aanwezig is en zorg anders voor extra licht.
  • Opslagruimte: Zorg voor voldoende opslagruimte, zowel digitaal als in de kamer. Dit kunnen planken, kasten of lades zijn waar documenten en mappen in kunnen worden bewaard.
  • Ergonomie: De thuiswerkplek moet ergonomisch zijn, dit door de hoogte van het bureau en de stoel aan te passen aan de juiste positie voor het lichaam. 

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?