Wat is een frequent verzuim gesprek?

Een frequent verzuimgesprek is een gesprek tussen een werknemer en zijn of haar leidinggevende of HR-manager over het herhaaldelijke verzuim van de werknemer. Dit soort gesprekken wordt vaak gehouden wanneer een werknemer regelmatig afwezig is op het werk, zonder geldige reden of zonder de juiste procedures te volgen voor ziekmelding. Het doel van een frequent verzuimgesprek is om de redenen achter het verzuim te begrijpen, mogelijke oplossingen te bespreken en een plan op te stellen om het verzuim te verminderen. Dit kan betekenen dat er ondersteuning of aanpassingen op de werkplek worden aangeboden, of dat er consequenties worden verbonden aan ongerechtvaardigd verzuim.

Hoe voer je een frequent verzuim gesprek?

  • Identificeer patronen en oorzaken: Bij een frequent verzuimgesprek is het belangrijk om eerst de onderliggende oorzaken van het verzuim te identificeren. Door de patronen en oorzaken van het verzuim te begrijpen, kunnen werkgevers gepersonaliseerde oplossingen bieden die zijn afgestemd op de behoeften van de werknemer.
  • Bespreek de impact: Tijdens het gesprek is het belangrijk om de impact van het frequente verzuim te bespreken, niet alleen op de werknemer zelf, maar ook op het team en de organisatie als geheel. Op deze manier kan de werknemer de ernst van de situatie beter begrijpen en gemotiveerd worden om stappen te ondernemen om het verzuim te verminderen.
  • Ontwikkel een plan van aanpak: Een van de belangrijkste doelstellingen van een frequent verzuimgesprek is het ontwikkelen van een plan van aanpak om het verzuim te verminderen en de aanwezigheid van de werknemer te verbeteren. Het is belangrijk dat het plan van aanpak haalbaar is en rekening houdt met de specifieke behoeften en omstandigheden van de werknemer.
  • Biedt ondersteuning en follow-up: Een frequent verzuimgesprek markeert het begin van een proces, geen eindpunt. Het is essentieel voor werkgevers om voortdurende ondersteuning te bieden aan werknemers die te maken hebben met frequent verzuim.
  • Houd communicatielijnen open: Open communicatie is van cruciaal belang bij het aanpakken van frequent verzuim.Door een cultuur van openheid en vertrouwen te bevorderen, kunnen werkgevers problemen proactief aanpakken voordat ze escaleren en werknemers aanmoedigen om actief deel te nemen aan het proces van verzuimbeheer.

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?