Ouderschapsverlof stelt werknemers in staat om tijdelijk minder te werken of helemaal niet te werken, zodat ze meer tijd kunnen besteden aan de zorg voor hun kinderen. Het verlof is bedoeld om ouders te helpen een betere balans te vinden tussen werk en gezin. Tijdens het ouderschapsverlof behouden werknemers hun baan en hebben ze recht op een uitkering van de overheid of een aanvulling van de werkgever. Het verlof kan worden verspreid over het eerste levensjaar van het kind.
Sinds 2 augustus 2022 krijgen ouders voor 9 weken ouderschapsverlof en een uitkering van het UWV. De uitkering is 70% van het dagloon van de werknemer en tot 70% van het maximum dagloon. De voorwaarde voor deze uitkering is dat de ouders de 9 weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind. Voor adoptiekinderen of erkende kinderen kan er ook ouderschapsverlof worden aangevraagd voor kinderen onder de 8 jaar. Het verlof geldt dan voor het eerste jaar na de dag van de adoptie of plaatsing.
Regels ouderschapsverlof
Voor het opnemen van ouderschapsverlof gelden een aantal regels:
- Ouderschapsverlof is beschikbaar voor kinderen tot de leeftijd van 8 jaar
- Voor elk kind heeft de ouder recht op ouderschapsverlof
- Het is mogelijk om gelijktijdig ouderschapsverlof op te nemen voor meerdere kinderen, zonder het verlof eerst voor één kind te hoeven gebruiken
- Zowel vaders als moeders hebben recht op ouderschapsverlof
- In gevals van een tweeling hebben de ouders recht op tweemaal ouderschapsverlof
- Ouderschapsverlof kan worden aangevraagd zodra de werknemer in dienst is bij de werkgever
- Ouderschapsverlof kan worden aangevraagd voor biologische kinderen, adoptiekinderen en erkende kinderen
- Ouderschapsverlof kan ook worden opgenomen voor pleegkinderen, stiefkinderen of aspirant-adoptiekinderen die bij de ouder zijn geregistreerd volgens de basisregistratie personen.