Wat is vrije ruimte? | WKR

Als ondernemer met personeel, kom je geregeld de term 'vrije ruimte' tegen. Vrije ruimte is namelijk een begrip afkomstig uit de werkkostenregeling, die sinds 2015 verplicht is voor werkgevers. Over het algemeen geldt dat alles wat je als werkgever aan een werknemer vergoedt, telt als loon. Via de werkkostenregeling kun je als werkgever echter ook onbelaste vergoedingen geven aan je werknemers. Het gaat hierbij om vergoedingen die niet direct gelinkt zijn aan de werkzaamheden. Denk aan personeelsfeesten, kerstpakketten of fietsenplan.

De vrije ruimte

Je kunt als werkgever dus onbelaste vergoedingen geven aan je werknemers. Het totaalbedrag van de onbelaste vergoedingen moet echter wel onder de vrije ruimte blijven. De vrije ruimte bepaalt uiteindelijk welk bedrag je als werkgever onbelast kunt besteden aan de verschillende vergoedingen. De vrije ruimte wordt uitgedrukt in een percentage van de totale loonsom binnen je onderneming en kan per jaar verschillen. Naar aanleiding van de corona crisis, is de vrije ruimte in de jaren 2020 en 2021 extra verhoogd van 1,7% naar 3% tot en met een loonsom van €400.000. Over het restant boven die loonsom, bedraagt de vrije ruimte 1,18% in 2021. Als je de vrije ruimte overschrijdt, ben je verplicht een eindheffing van 80% over dit bedrag te betalen.

Het is niet mogelijk om de restante van de vrije ruimte mee te nemen naar het volgende jaar. Elk jaar begin je weer opnieuw.

Belangrijk om te weten: per 2022 wordt de vrije ruimte voor de eerste €400.000 van de loonsom weer teruggebracht naar 1,7%.

Gerichte vrijstellingen

Niet alle vergoedingen gaan ten koste van de vrije ruimte. Zo vallen onder meer reiskosten, abonnementen voor het openbaar vervoer, zakelijke overnachtingen en maaltijden bij overwerk onder de gerichte vrijstellingen. Tevens is een vergoeding dat gezien wordt als nihilwaardering ook vrijgesteld van belastingen. Onder deze categorie vallen voorzieningen op de daadwerkelijke werkplek die je als werkgever vergoed. Belangrijk hierbij is wel dat het om loon in natura gaat en niet om vergoedingen in geld. Denk aan vergoedingen voor de inrichting van de werkplek, bedrijfskleding en laptops en/of tablets. De belastingdienst heeft een overzicht beschikbaar gesteld van loon in natura waarvoor een nihilwaardering geldt.

Tot slot geldt voor bepaalde producten een noodzakelijkheidscriterium. Als de goederen écht nodig zijn voor het werk, kun je deze producten belastingvrij geven, ook al gebruiken werknemers deze producten (ook) privé. Denk hierbij aan gereedschap of een smartphone.

Waarom kiezen voor Buddee?

Buddee is de enige betaalbare en eenvoudige oplossing voor het Nederlandse mkb die je volledige HR en salarisadministratie automatiseert.

Eenvoudig

Met onze eenvoudige Plug & Play HR software ben je zo onderweg! Zonder dure implementatie.

Compleet

Volledige automatisering van HR en salarisadministratie! Ook als je meerdere bedrijven beheert binnen één groep.

Persoonlijk

Vanuit de basis ingericht naar Nederlandse wet- en regelgeving met uitstekende service.

Betaalbaar

HR software & Salarisadministratie uitbesteedt voor een voordelige prijs.

Dit zeggen onze klanten

Ontdek hoe Buddee meer dan 600 bedrijven helpt bij het verbeteren van hun HR-processen en salarisadministratie.

Lees alle klantverhalen

Ontdek wat Buddee kan doen voor jouw organisatie

Wij leggen je graag vrijblijvend uit wat onze software en diensten jou te bieden hebben.

Dit is wat je van ons kan verwachten:

Een persoonlijke tour door ons product
Passend advies gebaseerd op jouw situatie
Antwoorden op al jouw vragen

Integreer met onze partners

Bespaar tijd door Buddee te koppelen met je bestaande applicaties of bouw je eigen integraties via onze API.

Veelgestelde vragen

Bekijk hier onze meest gestelde vragen. Als je meer hulp nodig hebt, staan we klaar om je te helpen.

Voor wie is Buddee?

Buddee is ontwikkeld voor Nederlandse mkb-bedrijven die een oplossing zoeken voor hun gehele personeels- en salarisadministratie.

Ook werken wij met of voor boekhouders en hr-consultants die de salarisadministratie van hun klanten aan ons uitbesteden omdat zij zelf geen specialisten in dienst hebben.

Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?

Uiteraard! Via deze link kan je een online demonstratie inplannen. We laten dan graag zien hoe we je personeels- en salarisadministratie kunnen vereenvoudigen.

Zijn er opstartkosten voor Buddee?

Nee! Wij zijn er van overtuigd dat Buddee zo eenvoudig is om in te richten en te gebruiken dat we je kosteloos helpen je Buddee account voor alle HR-zaken in te richten.

Mocht je ook je volledige salarisadministratie aan Buddee uitbesteden dan kunnen, voor het overnemen van het dossier van je huidige administrateur, opstartkosten van toepassing zijn. Neem hiervoor contact met ons op!

Koppelen jullie ook met andere software?

Jazeker!

Wij koppelen onder andere met Nmbrs, de nr. 1 salarisadministratie-software in Nederland. Mocht je de salarisadministratie aan Buddee uitbesteden dan verwerken we deze zelf ook in deze ISAE 3402 Type II gecertificeerde software aan de achterkant. Nmbrs koppelt op haar beurt weer met alle gebruikelijke boekhoudpakketten voor onder andere je loonjournaalposten.

Wij integreren ook met planningstools zoals Shiftbase. Op onze integratie-pagina zie je welke koppelingen we momenteel hebben.

Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?

Personeelsgegevens zijn gevoelige data en daarom doen wij er alles aan om al jouw data AVG-conform te beveiligen. Met 2FA, rechtenbeheer, Europese servers (AWS) en gebruik van ISAE 3402 Type II gecertificeerde salarisadministratie-software van NMBRS, staat veiligheid bij ons voorop.

Welke functionaliteiten heeft Buddee?

Buddee is een alles-in-één HR-platform gericht op het Nederlandse mkb. We voorzien in alle belangrijke functies die je als ondernemer nodig hebt om al je volledige personeelsadministratie eenvoudig te regelen.

Bekijk alle mogelijkheden →

Kan ik Buddee gratis uitproberen?

Uiteraard! Je kan de HR-software van Buddee 14 dagen kosteloos uitproberen.

Kan ik ook zelf loonstroken maken?

Nee. Bij Buddee zijn wij van mening dat salarisadministratie in de meeste gevallen te complex is om zelf te doen als je geen specialist bent. Onze experts zijn salarisadministrateur van beroep, volgen de wet- en regelgeving op de voet en helpen je met vraagstukken indien nodig. Uiteraard zijn alle mutaties te exporteren om in te laden in de gangbare salarisadministratietools.

Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?

Buddee voorziet in flexibele en uitgebreide instellingen van rollen & rechten voor verschillende type gebruikers zoals medewerkers, managers, HR-managers, externe (salaris) administrateurs etc.

Wij helpen je indien gewenst graag kosteloos deze rechten in te richten.