Wat is Verlof?

Elke werknemer heeft recht op verlof. Verlof voor werknemers is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Hier worden allerlei soorten verlof in opgenomen. Op welk verlof de werknemer recht heeft, is afhankelijk van de gebeurtenis in het leven van de werknemer. Is een werknemer zwanger? Dan heeft zij bijvoorbeeld recht op zwangerschapsverlof. Het kan echter ook voorkomen dat werknemers beroep doen op ander verlof dat geregeld is in een CAO of arbeidsovereenkomst. Dit wordt bijzonder of buitengewoon verlof genoemd.

Het meest voorkomende en terugkerende vorm van verlof is vakantie. Werknemers hebben jaarlijks recht op vakantiedagen. Deze worden het hele jaar door opgebouwd en gaat gelijk op met het aantal uren dat wordt gewerkt. Er is hierbij een verschil tussen wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen.

Wettelijke vakantiedagen

Volgens de wet geldt dat werknemers recht hebben op minstens vier keer de uren die hij per week werkt. Werkt jouw werknemer 40 uur in de week? Dan heeft hij recht op 160 vakantie-uren. De vakantiedagen hebben wel een vervaltermijn van zes maanden na afloop van het jaar waarin ze opgebouwd zijn. Als werkgever mag je de wettelijke vakantiedagen niet uitbetalen. Dit mag alleen bij ontslag of vertrek van een werknemer.

Bovenwettelijke vakantiedagen

Vakantiedagen die de werknemers bovenop de wettelijke vakantiedagen krijgt, zijn bovenwettelijke vakantiedagen. Dit is vooraf afgesproken in het arbeidscontract of staat in de CAO. Deze vakantiedagen vervallen pas vijf jaar na het jaar waarin deze zijn opgebouwd. Het is ook mogelijk deze vakantiedagen uit te laten betalen, mits dit is vastgelegd in de cao of in het arbeidscontract.

Personeelszaken onder één dak met Buddee

Maak je nog steeds gebruik van losse excel sheets, Google Drive documenten en verschillende systemen voor de salarisadministratie, urenregistratie en de verlofregistratie? Maak het jezelf niet onnodig moeilijk en stap gauw over op Buddee; hét Plug & Play HRM SaaS platform voor ondernemers! Al je personeelszaken onder één dak, wat wil je nog meer?

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Buddee gratis uit.

Probeer gratis

Wat onze klanten zeggen

Over het gemak en de professionaliteit van Buddee

Probeer Buddee Gratis

Of boek een online demo

Probeer onze software geheel vrijblijvend of boek een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Over het Buddee HR-platform en salarisadministratie

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?

Download de Buddee app voor iOS en Android

Ervaar het mobiele gemak van Buddee zelf

Gebruik onderstaande buttons of download de Buddee app via je smartphone of tablet.

App Store Google Play