Thuiswerken was tot twee jaar geleden eigenlijk nog niet echt een ding in Nederland. Als gevolg van de corona crisis en de daaropvolgende aanhoudende lockdowns werd er gedwongen en in een rap tempo kennis gemaakt met thuiswerken. En hoewel het aan het begin als onwennig werd ervaren, weten veel bedrijven inmiddels een goede balans te vinden tussen het op kantoor werken en thuiswerken. Om werknemers en werkgevers tegemoet te komen voor de kosten die gemaakt worden, introduceert het kabinet per 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkvergoeding.
Thuiswerkvergoeding per 2022
Met de onbelaste thuiswerkvergoeding kun je een vergoeding geven aan je werknemers voor de extra kosten die zij maken tijdens het thuiswerken. Denk aan bijvoorbeeld de kosten voor thee en koffie, toiletpapier, internet, verwarming en water- en elektriciteitsverbruik. De vergoeding hiervoor bedraagt maximaal €2 per thuis gewerkte dag of dagdeel. De vrijstelling geldt dus ook wanneer je werknemer maar een deel van de dag thuiswerkt.
Mits het anders is vermeld in de cao voor jouw branche, is het geven van een thuiswerkvergoeding niet wettelijk verplicht. Echter, veel werknemers zullen het ontvangen van een vergoeding op prijs stellen.
Vaste afspraken voor thuiswerkvergoeding
Kun je een goede inschatting maken van het aantal dagen per week waarop de werknemer thuiswerkt? Dan kun je samen met je werknemer afspraken maken over een vaste thuiswerkvergoeding. Dit scheelt tijd omdat je dan niet per dag hoeft bij te houden wie welke vergoeding ontvangt.
Werkt je werknemer een keer meer of minder thuis? Dan hoef je de vaste thuiswerkvergoeding niet direct aan te passen. Dit moet wel wanner wanneer je werknemer structureel meer of minder thuis gaat werken.
Blijft de reiskostenvergoeding ook bestaan?
Naast de thuiswerkvergoeding blijft de belastingvrije reiskostenvergoeding woon-werkverkeer ook gewoon bestaan. Deze bedraagt ook dit jaar weer maximaal €0,19 per kilometer. Het is echter niet mogelijk beide vergoedingen voor dezelfde dag toe te kennen. Als een werknemer het ene deel van de dag thuiswerkt en het andere deel op kantoor, mag er dus maar één vergoeding worden toegekend.
Benieuwd naar hoe je de vergoedingen in praktijk kunt toepassen? Bekijk de drie voorbeelden van het ministerie van Financiën.
Geldt de thuiswerkvergoeding ook voor de kosten van de werkplekinrichting?
Als werkgever ben je verplicht de thuiswerkplek volgens de geldende arbo-normen in te richten. Echter, de werkgever en werknemers hebben gedeelde verantwoordelijkheid over de veilige en gezonde thuiswerkplek. Om deze plek te kunnen inrichten volgens de normen, kan het zijn dat de werknemer nieuwe spullen moet aanschaffen. Denk aan onder andere een bureaustoel, een ergonomische muis of een beeldscherm. De kosten voor de inrichting van de thuiswerkplek kun je als werkgever vergoeden via de gerichte vrijstellingen van de werkkostenregeling (WKR).