Wat is kilometerregistratie?

Kilometerregistratie of rittenregistratie is het bijhouden van de afgelegde kilometers van een voertuig door een kilometerteller, een GPS-systeem of door een automatische berekening van een kilometerregistratie tool. Deze hulpmiddelen kunnen belangrijke informatie geven over het gebruik van het voertuig. Kilometerregistratie wordt vaak ingezet om het gebruik van een bedrijfsvoertuig te verantwoorden zoals voor de vergoeding van werknemers of het verantwoorden van de verkoop of verhuur van voertuigen. Soms wordt het ook gebruikt voor fiscale doeleinden, zoals het bepalen van de bijtelling voor een leaseauto. 

Waarom is het belangrijk om een kilometerregistratie bij te houden? 

Het bijhouden van kilometerregistratie kan gedaan worden om verschillende redenen zoals het gebruik van een privé auto voor zakelijke kilometers. Deze kilometers wil je dan declareren bij de zaak waardoor het belangrijk is om goed bij te houden hoeveel kilometer er gereden zijn. Naast dat het belangrijk is voor jezelf om de gereden kilometers bij te houden kunnen klanten of opdrachtgevers ook vragen om een inzicht te krijgen in de aantal gereden kilometers bij bijvoorbeeld voorrij vergoedingen.

Andere redenen om een kilometerregistratie bij te houden zijn: 

  • Verklaring privégebruik auto: Als je de auto alleen zakelijk gebruikt kan je tot 500 kilometer privé rijden zonder het betalen van bijtelling. Je wilt hier dan goed je aantal kilometers bijhouden zodat je niet of de 500 kilometer komt.
  • Zakelijk gebruik van bestelauto: Wanneer je kilomterregistratie bijhoud bij een zakelijke bestelauto kan je bij het bedrijf aantonen waar en wanneer de ritten zijn gemaakt.
  • Zakelijke kilometers in privéauto: Wanneer je een privé auto gebruikt voor zakelijke kilometers is het handig om bij te houden hoeveel zakelijke kilometer er zijn gemaakt om in rekening te kunnen brengen bij de klant of jezelf.  

Wanneer je privékilometers gaat rijden moet je de ritten bijhouden. Het bijhouden van de ritten doe je om aan te tonen bij de Belastingdienst en werkgever dat je niet meer dan 500 privékilometers hebt gereden zodat je boetes kan voorkomen. Door het bijhouden van een kilometerregistratie maak je verplicht een onderscheid tussen de privé- en zakelijke kilometers.  

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?