Als je nieuw personeel in dienst neemt, in ruil voor arbeid loon uitgeeft en er sprake is van gezagsverhouding tussen jou en je werknemer, hoort daar ook een contract of arbeidsovereenkomst bij. In de arbeidsovereenkomst staan de afspraken tussen jou en je werknemer. Over het algemeen bestaat een arbeidsovereenkomst uit algemene gegevens, primaire arbeidsvoorwaarden, secundaire arbeidsvoorwaarden en optionele arbeidsvoorwaarden maar als werkgever mag je de invulling vrijwel zelf bepalen.
Vormvrij en niet verplicht
Een arbeidsovereenkomst is vormvrij. Dit houdt in dat er niet wettelijk staat vastgelegd hoe een arbeidsovereenkomst eruit moet zien; dit kan schriftelijk zijn maar ook mondeling. Een mondelinge arbeidsovereenkomst brengt echter vaker problemen met zich mee gezien een mondelinge arbeidsovereenkomst slecht bewijsbaar is. Dan kun je al gauw tegen "hij zei, zij zei" aanlopen en dat wil je liever voorkomen.
Wat moet er minimaal op schrift gezet worden?
Hoewel een arbeidsovereenkomst niet verplicht is, ben je als werkgever wél verplicht om een aantal gegevens op papier te zetten. Dit moet binnen één maand na de diensttreding van je nieuwe werknemer. Deze gegevens zijn onder andere:
- Naam en woonplaats werknemer en werkgever;
- de plaats(en) waar het werk wordt uitgevoerd;
- de functie van de werknemer;
- de datum van indiensttreding;
- de duur van het contract (mits er sprake is van een tijdelijk contract);
- het aantal te werken uren per dag of week;
- de hoogte van het salaris en wanneer dit wordt uitbetaald;
- de lengte van de proeftijd;
- de hoogte van de vakantietoeslag;
- het aantal vakantiedagen;
- de duur van de opzegtermijn;
- pensioenregeling (mits van toepassing)
- concurrentiebeding (mits van toepassing)
- de cao (mits van toepassing)
Overeenkomst voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd
Bij een arbeidsovereenkomst kun je onderscheid maken tussen een overeenkomst voor bepaalde tijd en een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
We praten over een overeenkomst voor onbepaalde tijd zodra er geen einddatum wordt gehangen aan de arbeidsduur. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt ook wel een vast contract genoemd. Deze overeenkomst loopt in principe eindeloos door. Dit betekent echter niet dat een vast contract niet beëindigd kan worden; je kunt een vast contract opzeggen onder bepaalde voorwaarden.
Als er een einddatum vast staat, is er sprake van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, ofwel een tijdelijk contract. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt beëindigd door het verstrijken van de tijd waarvoor de overeenkomst is aangegaan. Tussentijds opzeggen is bij een tijdelijk contract ook mogelijk, mits dit van tevoren schriftelijk is vastgelegd.
Let op: als er meer dan drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd achter elkaar worden afgesloten, of met onderbrekingen van maximaal drie maanden, is de vierde overeenkomst automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit geldt ook als de totale duur van de opeenvolgende arbeidsovereenkomsten langer dan drie jaar is.