Mag je naar de dokter of tandarts onder werktijd?

Een van de vele dilemma’s waar werknemers mee te maken krijgen, is het plannen van dokters- en tandartsafspraken tijdens werktijd. Het kan een lastige balans zijn tussen het nakomen van persoonlijke gezondheids verplichtingen en het respecteren van professionele verantwoordelijkheden. Dus, wat zijn de richtlijnen en gebruikelijke praktijken als het gaat om het bezoeken van medische professionals tijdens werkuren?

Het belang van gezondheidszorg

Allereerst is het belangrijk om te erkennen dat gezondheid prioriteit heeft. Regelmatige controles en eventuele behandelingen zijn noodzakelijk voor het behoud van een goede gezondheid en het voorkomen van ernstige complicaties op de lange termijn. Dit betekent dat werknemers soms medische afspraken moeten maken tijdens werktijd om voor zichzelf te zorgen.

Werkgeversbeleid en flexibiliteit

Er is geen officiële wettelijke regeling voor het bezoeken van een werknemer van de tandarts of dokter. Vaak zijn de afspraken die hierover gemaakt zijn te vinden in de cao van het bedrijf. In veel organisaties hebben werknemers recht op betaalde of onbetaalde verlofuren voor medische afspraken. Sommige werkgevers kunnen flexibiliteit bieden, zoals het toestaan van werknemers om hun werkuren aan te passen om een afspraak bij de dokter of tandarts bij te wonen, of om later in te klokken of eerder weg te gaan op die dag.

Communicatie tussen werkgever en werknemer

Het is belangrijk om een open communicatie te hebben tussen de werkgever en werknemer over geplande medische afspraken. Werknemers moeten hun leidinggevende op de hoogte stellen van hun afwezigheid en, indien nodig, de juiste procedures volgen om verlof aan te vragen. Het is in het belang van zowel werkgever als werknemer om de mogelijkheid te bieden voor deze afspraken. Werkgevers hebben verschillende mogelijkheden om dit te faciliteren voor werknemers zoals: Een vooraf vastgelegde aantal uren beschikbaar stellen voor zulke bezoeken of de mogelijkheid bieden om de gemiste uren op een ander tijdstip te laten inhalen.

Dringende medische kwesties

In het geval van dringende medische kwesties waarbij een bezoek aan de dokter of tandarts onvermijdelijk is tijdens werktijd, zijn werkgevers verplicht om mee te werken aan de werknemers verlof. In deze medische gevallen heeft de werknemer recht op een calamiteitenverlof.

Proactieve planning

Om conflicten tussen werkverplichtingen en medische afspraken te voorkomen, is het belangrijk om een proactieve planning te hebben. Probeer waar kan buiten werktijden te plannen en indien mogelijk voor tijdstippen te kiezen aan het begin van de dag of aan het eind van de dag. Hierdoor kunnen verstoringen van het werk tot een minimum worden beperkt.  

Makkelijk verlof en verzuim bijhouden met Buddee

Het HR-platform van Buddee biedt ondernemers gebruiksvriendelijke tools om verlof en verzuim te managen. Werknemers kunnen eenvoudig in de Buddee (mobiele) app hun verzuimuren doorgeven. Deze komen dan automatisch in het takenlijstje van de manager te staan om goed of af te keuren. Dit bespaart tijd voor zowel werkgever als werknemer en maakt het overzichtelijk.

Conclusie

Met een gebruiksvriendelijke interface biedt Buddee een overzichtelijke kalender waarin je je verlofdagen kunt inplannen. Je kunt direct zien hoeveel verlofdagen je nog over hebt, en met een paar klikken dien je je aanvraag in. Werkgevers ontvangen automatisch een melding en kunnen de aanvraag eenvoudig goedkeuren of afwijzen.

Waarom kiezen voor Buddee?

Buddee is de enige betaalbare en eenvoudige oplossing voor het Nederlandse mkb die je volledige HR en salarisadministratie automatiseert.

Eenvoudig

Met onze eenvoudige Plug & Play HR software ben je zo onderweg! Zonder dure implementatie.

Compleet

Volledige automatisering van HR en salarisadministratie! Ook als je meerdere bedrijven beheert binnen één groep.

Persoonlijk

Vanuit de basis ingericht naar Nederlandse wet- en regelgeving met uitstekende service.

Betaalbaar

HR software & Salarisadministratie uitbesteedt voor een voordelige prijs.

Dit zeggen onze klanten

Ontdek hoe Buddee meer dan 600 bedrijven helpt bij het verbeteren van hun HR-processen en salarisadministratie.

Lees alle klantverhalen

Ontdek wat Buddee kan doen voor jouw organisatie

Wij leggen je graag vrijblijvend uit wat onze software en diensten jou te bieden hebben.

Dit is wat je van ons kan verwachten:

Een persoonlijke tour door ons product
Passend advies gebaseerd op jouw situatie
Antwoorden op al jouw vragen

Integreer met onze partners

Bespaar tijd door Buddee te koppelen met je bestaande applicaties of bouw je eigen integraties via onze API.

Veelgestelde vragen

Bekijk hier onze meest gestelde vragen. Als je meer hulp nodig hebt, staan we klaar om je te helpen.

Voor wie is Buddee?

Buddee is ontwikkeld voor Nederlandse mkb-bedrijven die een oplossing zoeken voor hun gehele personeels- en salarisadministratie.

Ook werken wij met of voor boekhouders en hr-consultants die de salarisadministratie van hun klanten aan ons uitbesteden omdat zij zelf geen specialisten in dienst hebben.

Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?

Uiteraard! Via deze link kan je een online demonstratie inplannen. We laten dan graag zien hoe we je personeels- en salarisadministratie kunnen vereenvoudigen.

Zijn er opstartkosten voor Buddee?

Nee! Wij zijn er van overtuigd dat Buddee zo eenvoudig is om in te richten en te gebruiken dat we je kosteloos helpen je Buddee account voor alle HR-zaken in te richten.

Mocht je ook je volledige salarisadministratie aan Buddee uitbesteden dan kunnen, voor het overnemen van het dossier van je huidige administrateur, opstartkosten van toepassing zijn. Neem hiervoor contact met ons op!

Koppelen jullie ook met andere software?

Jazeker!

Wij koppelen onder andere met Nmbrs, de nr. 1 salarisadministratie-software in Nederland. Mocht je de salarisadministratie aan Buddee uitbesteden dan verwerken we deze zelf ook in deze ISAE 3402 Type II gecertificeerde software aan de achterkant. Nmbrs koppelt op haar beurt weer met alle gebruikelijke boekhoudpakketten voor onder andere je loonjournaalposten.

Wij integreren ook met planningstools zoals Shiftbase. Op onze integratie-pagina zie je welke koppelingen we momenteel hebben.

Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?

Personeelsgegevens zijn gevoelige data en daarom doen wij er alles aan om al jouw data AVG-conform te beveiligen. Met 2FA, rechtenbeheer, Europese servers (AWS) en gebruik van ISAE 3402 Type II gecertificeerde salarisadministratie-software van NMBRS, staat veiligheid bij ons voorop.

Welke functionaliteiten heeft Buddee?

Buddee is een alles-in-één HR-platform gericht op het Nederlandse mkb. We voorzien in alle belangrijke functies die je als ondernemer nodig hebt om al je volledige personeelsadministratie eenvoudig te regelen.

Bekijk alle mogelijkheden →

Kan ik Buddee gratis uitproberen?

Uiteraard! Je kan de HR-software van Buddee 14 dagen kosteloos uitproberen.

Kan ik ook zelf loonstroken maken?

Nee. Bij Buddee zijn wij van mening dat salarisadministratie in de meeste gevallen te complex is om zelf te doen als je geen specialist bent. Onze experts zijn salarisadministrateur van beroep, volgen de wet- en regelgeving op de voet en helpen je met vraagstukken indien nodig. Uiteraard zijn alle mutaties te exporteren om in te laden in de gangbare salarisadministratietools.

Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?

Buddee voorziet in flexibele en uitgebreide instellingen van rollen & rechten voor verschillende type gebruikers zoals medewerkers, managers, HR-managers, externe (salaris) administrateurs etc.

Wij helpen je indien gewenst graag kosteloos deze rechten in te richten.