Een werknemer gaat ziek uit dienst, en nu?

Helaas kun je verzuim binnen je bedrijf nooit helemaal wegnemen; iedereen wordt weleens ziek. Meestal gaat het om een kleine verkoudheid of griepje, maar een werknemer kan ook voor een langere tijd ziek zijn. We spreken van lang ziekteverzuim wanneer een werknemer langer dan zes weken ziek is. Echter, het maakt niet uit of het nou om kort of lang ziekteverzuim gaat; tijdens de ziekte geldt er in beide gevallen een ontslagverbod en een doorbetalingsplicht van het loon als de werknemer korter dan 104 weken ziek is.

Maar hoe zit het dan wanneer het dienstverband van je werknemer eindigt tijdens zijn ziekte? Of wanneer hij net na het uit dienst treden ziek wordt? In beide gevallen hoef je het loon niet door te betalen maar er zijn wel enkele andere verplichtingen waaraan je moet voldoen.

Melding maken van zieke werknemer

Je kunt het contract van een zieke werknemer niet zomaar opzeggen. Maar bij een zieke werknemer met een tijdelijk contract eindigt het dienstverband gewoon op het moment dat eerder is overeengekomen. Zodra je werknemer ziek uit dienst gaat, ben je als werkgever verplicht bij het UWV te melden dat je werknemer ziek uit dienst gaat. Deze melding doe je op de laatste dag van het dienstverband van je zieke werknemer. Als je de melding niet of te laat doet, riskeer je een flinke en onnodige boete. Je doet de melding digitaal via de Verzuimmelder op het werkgeversportaal van het UWV. Je vraagt op deze manier gelijktijdig een Ziektewet-uitkering voor de zieke werknemer aan.

Duur van ziektewet uitkering

De zieke werknemer kan maximaal twee jaar de ziektewetuitkering ontvangen. Aan het einde van het eerste jaar vindt er een Eerstejaars Ziektewet-beoordeling plaats door het UWV. Middels een gesprek wordt er opnieuw gekeken naar de situatie van de zieke werknemers. In de 52e week ontvangt de zieke werknemer een brief met de beslissing of de uitkering stopt of dat de zieke werknemer de uitkering nog maximaal een jaar krijgt.

Logischerwijs eindigt de ziektewetuitkering zodra de werknemer weer zijn oude werkzaamheden kan oppakken evenals wanneer de werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt. Maar ook wanneer de werknemer na één jaar ziekte minder dan 35% arbeidsongeschikt is, stopt de uitkering.

Is de werknemer na twee jaar alsnog ziek? Dan kan hij eventueel aanspraak maken op een WIA-uitkering. Bij vele werkgevers heerst er nog de misstand dat een werkgever geen rol meer speelt als een zieke werknemers uit dienst is. Als werkgever wordt je echter op de hoogte gehouden over het gevolg van de re-integratie van de zieke werknemer en er wordt ook gekeken naar de re-integratie inspanningen tijdens het dienstverband bij de beoordeling van de aanvraag voor de WIA-uitkering. Blijkt dat dit onvoldoende is? Dan riskeer je als werkgever oplegging van loonsanctie. Je blijft als werkgever dus wel degelijk betrokken bij de zieke werknemer.

Re-integratie verslag maken

Het kan zijn dat je als werkgever ook verplicht bent om een re-integratieverslag mee te sturen naar het UWV. Dit hangt echter af van de tijd dat de werknemer na zijn ziekmelding nog in dienst is gebleven. Als het contract van de zieke werknemer eindigt binnen 6 tot 10 weken na de eerste ziektedag, moet je als werkgever een kort re-integratieverslag overleggen. Hiervoor kun je het formulier van de UWV gebruiken.

Zodra je zieke werknemer na zijn eerste ziektedag nog 10 weken of langer in dienst is, moet je als werkgever een volledig re-integratieverslag maken. In dit verslag bewaar je alle gemaakte afspraken en concrete resultaten rondom de re-integratie van je zieke werknemer.

Net ziek en uit dienst

Normaliter geldt dat wanneer een werknemer uit dienst is, hij ook niet meer verzekerd is voor de Ziektewet. Maar wanneer de ex-werknemer binnen 4 weken na uitdiensttreding ziek wordt, is er sprake van nawerking van de Ziektewet-uitkering. Dit geldt wel alleen wanneer de zieke werknemer op dat moment geen andere baan of uitkering heeft.

Soms vangt het zogeheten Werkhervattingskas de ziektekosten op. Deze kas wordt gevuld door werkgevers van Nederland middels Werkhervattingskas premie. De loonkosten van werknemers die ziek zijn worden door deze premieontvangsten gefinancierd.

Hoe verwerkt Buddee ziekteverlof? 

Het is belangrijk voor een organisatie om het verlof en verzuim binnen het bedrijf goed in de gaten te houden. Gelukkig biedt Buddee een oplossing om verlof- en verzuimregistratie gemakkelijker te maken, waardoor jouw bedrijf beter controle heeft en onnodige kosten kan voorkomen.

Een helder inzicht in ziekteverzuim en een duidelijk verzuimprotocol zijn hierbij belangrijk. Het HR-platform van Buddee voorziet ondernemers van gebruiksvriendelijke tools om verlof en verzuim effectief te beheren. Benieuwd naar de mogelijkheden van Buddee? Vraag nu vrijblijvend een offerte aan!

 

Waarom kiezen voor Buddee?

Buddee is de enige betaalbare en eenvoudige oplossing voor het Nederlandse mkb die je volledige HR en salarisadministratie automatiseert.

Eenvoudig

Met onze eenvoudige Plug & Play HR software ben je zo onderweg! Zonder dure implementatie.

Compleet

Volledige automatisering van HR en salarisadministratie! Ook als je meerdere bedrijven beheert binnen één groep.

Persoonlijk

Vanuit de basis ingericht naar Nederlandse wet- en regelgeving met uitstekende service.

Betaalbaar

HR software & Salarisadministratie uitbesteedt voor een voordelige prijs.

Dit zeggen onze klanten

Ontdek hoe Buddee meer dan 600 bedrijven helpt bij het verbeteren van hun HR-processen en salarisadministratie.

Lees alle klantverhalen

Ontdek wat Buddee kan doen voor jouw organisatie

Wij leggen je graag vrijblijvend uit wat onze software en diensten jou te bieden hebben.

Dit is wat je van ons kan verwachten:

Een persoonlijke tour door ons product
Passend advies gebaseerd op jouw situatie
Antwoorden op al jouw vragen

Integreer met onze partners

Bespaar tijd door Buddee te koppelen met je bestaande applicaties of bouw je eigen integraties via onze API.

Veelgestelde vragen

Bekijk hier onze meest gestelde vragen. Als je meer hulp nodig hebt, staan we klaar om je te helpen.

Voor wie is Buddee?

Buddee is ontwikkeld voor Nederlandse mkb-bedrijven die een oplossing zoeken voor hun gehele personeels- en salarisadministratie.

Ook werken wij met of voor boekhouders en hr-consultants die de salarisadministratie van hun klanten aan ons uitbesteden omdat zij zelf geen specialisten in dienst hebben.

Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?

Uiteraard! Via deze link kan je een online demonstratie inplannen. We laten dan graag zien hoe we je personeels- en salarisadministratie kunnen vereenvoudigen.

Zijn er opstartkosten voor Buddee?

Nee! Wij zijn er van overtuigd dat Buddee zo eenvoudig is om in te richten en te gebruiken dat we je kosteloos helpen je Buddee account voor alle HR-zaken in te richten.

Mocht je ook je volledige salarisadministratie aan Buddee uitbesteden dan kunnen, voor het overnemen van het dossier van je huidige administrateur, opstartkosten van toepassing zijn. Neem hiervoor contact met ons op!

Koppelen jullie ook met andere software?

Jazeker!

Wij koppelen onder andere met Nmbrs, de nr. 1 salarisadministratie-software in Nederland. Mocht je de salarisadministratie aan Buddee uitbesteden dan verwerken we deze zelf ook in deze ISAE 3402 Type II gecertificeerde software aan de achterkant. Nmbrs koppelt op haar beurt weer met alle gebruikelijke boekhoudpakketten voor onder andere je loonjournaalposten.

Wij integreren ook met planningstools zoals Shiftbase. Op onze integratie-pagina zie je welke koppelingen we momenteel hebben.

Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?

Personeelsgegevens zijn gevoelige data en daarom doen wij er alles aan om al jouw data AVG-conform te beveiligen. Met 2FA, rechtenbeheer, Europese servers (AWS) en gebruik van ISAE 3402 Type II gecertificeerde salarisadministratie-software van NMBRS, staat veiligheid bij ons voorop.

Welke functionaliteiten heeft Buddee?

Buddee is een alles-in-één HR-platform gericht op het Nederlandse mkb. We voorzien in alle belangrijke functies die je als ondernemer nodig hebt om al je volledige personeelsadministratie eenvoudig te regelen.

Bekijk alle mogelijkheden →

Kan ik Buddee gratis uitproberen?

Uiteraard! Je kan de HR-software van Buddee 14 dagen kosteloos uitproberen.

Kan ik ook zelf loonstroken maken?

Nee. Bij Buddee zijn wij van mening dat salarisadministratie in de meeste gevallen te complex is om zelf te doen als je geen specialist bent. Onze experts zijn salarisadministrateur van beroep, volgen de wet- en regelgeving op de voet en helpen je met vraagstukken indien nodig. Uiteraard zijn alle mutaties te exporteren om in te laden in de gangbare salarisadministratietools.

Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?

Buddee voorziet in flexibele en uitgebreide instellingen van rollen & rechten voor verschillende type gebruikers zoals medewerkers, managers, HR-managers, externe (salaris) administrateurs etc.

Wij helpen je indien gewenst graag kosteloos deze rechten in te richten.