Til je secundaire arbeidsvoorwaarden naar een hoger niveau met deze voorbeelden!

gepost op 2021-09-21 00:00:00

De extra voorwaarden bovenop de primaire arbeidsvoorwaarden die jij als werkgever afspreekt met je werknemer, zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden. Secundaire voorwaarden zijn vaak flexibel maar moeten ook in het arbeidscontract komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan een reiskostenvergoeding, uitgebreide lunch of een auto of laptop op de zaak. Deze extra beloningen en secundaire arbeidsvoorwaarden bovenop het salaris, zorgen ervoor dat je werknemers betrokken en gemotiveerd worden en blijven.

De standaard secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een laptop van de zaak of een reiskostenvergoeding doen het nog steeds goed. Maar het zijn juist de vernieuwende creatieve secundaire arbeidsvoorwaarden die ervoor gaan zorgen dat jouw werknemers net dat ene extra stapje zullen zetten. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op jouw werknemers; het zal ook je bedrijfsontwikkeling, -effectiviteit en -cultuur ten goede doen. Je zult merken dat je binnen no time een plekje weet te bemachtigen bij de beste werkgevers van het jaar!

Vijf ideeën voor creatieve en vernieuwende arbeidsvoorwaarden

Elk bedrijf is anders. Er werken ander soort mensen, die op hun beurt weer blij worden van andere dingen. Daarom kom jij alleen achter de beste secundaire arbeidsvoorwaarden wanneer je eens met je werknemers in gesprek gaat en vraagt waar zij nou echt blij van worden. Op basis daarvan kun je kijken wat haalbaar is en kun je een beleid opstellen. Voor nu hopen we dat onderstaande voorbeeld voor een goede dosis inspiratie zorgen!

1. Sporten op of buiten werk

Vitaliteitsmanagement wordt steeds belangrijker. Het is niet heel gek dat bedrijfsfitness dan ook steeds vaker wordt aangeboden als secundaire arbeidsvoorwaarde. Als werkgever kun je bijvoorbeeld het sportabonnement voor je werknemers volledig vergoeden of je kunt jouw werknemers op kantoor laten sporten, mits hier de ruimte voor is. Door bedrijfsfitness te bieden, stimuleer je de gezondheid en welzijn van je werknemers. Daarbij verzuimt een sportende werknemers gemiddeld 6 dagen minder per jaar.

Het Zweedse vastgoedbedrijf Bostads AB Mimer bracht vitaliteit onder het personeel naar een volgend level. Om het sporten te stimuleren en het hoge ziekteverzuim te verlagen, wordt bij het Zweedse bedrijf aan de werknemers per gesport uur, 12 minuten extra vakantie gegeven. Per jaar kunnen de werknemers maximaal een week extra vakantie erbij sporten.

2. Oor voor mentale gezondheid

Hoewel fysieke gezondheid heel belangrijk is, moeten we geen afbreuk doen aan het belang van mentale gezondheid. Soms kan een hoge werkdruk of een niet goede werk- en privébalans zorgen voor een niet fitte werknemer. Op die momenten is het verstandig om onder andere een luisterend oor te bieden en verzuim te voorkomen voordat het te laat is. Net als de Utrechtse start-up Trengo kun je dit doen door samen te werken met Openup. Hier kunnen je werknemers op een laagdrempelige manier met een erkende psycholoog videobellen en/of chatten.

3. Voucher voor een off-day

Iedereen heeft wel eens last van een off-day. Zo een dag waarbij je met het verkeerde been uit bed bent gestapt, alles vanaf dat moment in de soep loopt en je dus gewoon het liefst niet meer de deur uitgaat. Het resultaat? Een chagrijnige werknemer. En die wil je liever niet op kantoor, want de sfeer wordt daar niet beter op. Gun je werknemers daarom een voucher voor een vrije dag op hun 'off-day'. Je werknemers kunnen eenmaal per jaar deze voucher inzetten op een moment naar keuze, zonder dat dit ten koste gaat van hun vakantiedagen. Ze zullen het waarderen!

4. Kinderopvang op werk of oppas thuis

Soms is het voor je werknemers met kinderen lastig om te allen tijde opvang te regelen voor hun kinderen. Als zij geen opvang kunnen regelen, kunnen zij niet met een gerust hart werken óf in sommige gevallen helemaal niet naar werk komen. Juist voor deze werknemers is het fijn als er de mogelijkheid is om af en toe gebruik te maken van kinderopvang op het werk of je werknemers te ontzorgen met een oppas aan huis. Zo kunnen je werknemers zich weer focussen op het werk en zorgt het ook voor dat ene extra stapje werknemersbetrokkenheid. Benieuwd naar de mogelijkheden hiervoor? Neem eens een kijkje bij Charly Cares Business. Zij bieden diverse mogelijkheden omtrent het regelen van een oppas voor je werknemers.

5. Ontspanning abonnement naar keuze

Een goede balans tussen werk en privé is van belang voor de welzijn van je werknemers. Daarbij is het belangrijk dat je werknemers naast hun werk, ook genoeg tijd overhouden voor voldoende ontspanning. De een haalt ontspanning uit kranten of tijdschriften lezen en de ander ontspant pas op het moment dat Netflix of een andere streamingdienst aan gaat.

Biedt daarom een lijst met verschillende vergoede krant-, tijdschrift- en streamdienst abonnementen en laat je werknemers één abonnement daaruit kiezen.

De mogelijkheden zijn oneindig

Deze vijf voorbeeld van moderne secundaire arbeidsvoorwaarden zijn maar een kleine greep uit de tientallen mogelijkheden die er zijn. Je kunt het werkelijk waar zo gek en creatief maken zoals je zelf wilt. Daarbij is het belangrijk dat het past bij jouw bedrijf en dat het ook daadwerkelijk jouw werknemers ten goede doet. Succes!

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?