Verzuimbegeleiding verwijst naar het proces waarbij werkgevers en werknemers samenwerken om het verzuim van werknemers te beheren en te begeleiden. Wanneer een werknemer om welke reden dan ook niet kan werken, kan verzuimbegeleiding helpen om het herstel te bevorderen en de terugkeer naar het werk te vergemakkelijken.
Dit proces omvat meestal verschillende stappen, waaronder;
- Het vaststellen van de reden voor het verzuim,
- Het opstellen van een plan voor re-integratie,
- Het verstrekken van passende ondersteuning,
- Het regelmatig communiceren met de werknemer om de voortgang te volgen.
Het doel van verzuimbegeleiding is om de werknemer te helpen bij het herstellen van zijn of haar gezondheid en functioneren op het werk, en tegelijkertijd de kosten en impact van verzuim voor de werkgever te beperken.
Wat zijn de taken van een werkgever tijdens verzuimbegeleiding?
- Communicatie: Werkgevers moeten open communicatielijnen onderhouden met zieke werknemers door regelmatig te informeren naar hun gezondheid en het verstrekken van duidelijke informatie.
- Onderzoek en analyse: Werkgevers dienen de redenen voor het verzuim te onderzoeken en te analyseren. Een grondig begrip van de oorzaken van het verzuim is nodig voor het opstellen van een effectief re-integratieplan.
- Plan van aanpak: Op basis van het onderzoek stellen werkgevers een plan van aanpak op voor de re-integratie van de werknemer.
- Ondersteuning bieden: Werkgevers moeten de nodige ondersteuning bieden aan zieke werknemers tijdens hun herstelproces. Dit kan verschillende vormen aannemen.
- Re-integratie faciliteren: Zodra de werknemer klaar is om terug te keren naar het werk, is het de verantwoordelijkheid van de werkgever om een soepele overgang te faciliteren.
- Wettelijke naleving: Werkgevers moeten zich houden aan de relevante wet- en regelgeving met betrekking tot verzuimbegeleiding en re-integratie, zoals de Wet Verbetering Poortwachter in Nederland.