Hybride werken: wat zijn de voordelen?

Anderhalf jaar lang moesten we met zijn allen noodgedwongen thuiswerken. Aan het begin voelde dit nog onwennig maar naarmate de tijd vorderde, begon men het thuiswerken steeds meer te waarderen. Als gevolg van het verplicht thuiswerken, is het besef ontstaan dat veel werkzaamheden eigenlijk vanuit elke plek gedaan kunnen worden. Of het nou thuis, onderweg, op kantoor of in een online werkomgeving is. Nu het thuiswerk advies van de overheid weer flink is versoepeld, valt dan ook op dat hybride werken het nieuwe normaal aan het worden is. Het thuiswerken op zich bevalt goed maar de grootste redenen om weer naar kantoor te willen, is voornamelijk het zien van collega's en de behoefte om even in een andere omgeving te willen zijn. Daarom is de combinatie van het gedeeltelijke thuis en op een fysieke kantoorplek werken voor velen de ultieme oplossing.

Bij hybride werken staat het flexibel kiezen van de locatie waar het werk plaatsvindt centraal. Het type werk, het doel van de werkzaamheden en de gewenste mate van interactie bij het werk zijn ook leidend. Hoewel corona ervoor heeft gezorgd dat hybride werken een snelle boost heeft gekregen, is hybride werken ook los van corona een verandering dat past in deze tijd van technologische vooruitgang, behoeften aan flexibiliteit en de wens van werknemers om hun werk beter te combineren met andere persoonlijke verplichtingen.

Voordelen

Hybride werken is voor bedrijven de toekomst. De vraag is niet meer of je gaat overstappen op hybride werken maar eerder wanneer je gaat overstappen en hoe je deze nieuwe manier van werken gaat invullen. Door over te stappen op hybride werken, moet je onder meer ook je personeelsprocessen heroverwegen en stap je ook over op een nieuwe manier van samenwerken en leidinggeven. En hoewel dit uiteraard tijd gaat kosten, biedt hybride werken ook diverse kansen en voordelen aan zowel werknemers als werkgevers.

Meer werkgeluk

Werknemers in een organisatie zijn een belangrijke, al dan niet de belangrijkste, schakel in een organisatie. Des temeer reden om goed voor je werknemer te zorgen. Want goede en tevreden werknemers betalen zich uit. Werknemers hechten steeds meer waarde aan een goede werk en privé balans. Door een hybride werkvorm aan te bieden, geef je je werknemers de mogelijkheid hun werk naar eigen inzicht te combineren met hun privé situatie. Zo kunnen je werknemers hun werk op zo een manier inplannen dat zij ook nog genoeg tijd over houden voor persoonlijke dingen. Wilt je werknemer bijvoorbeeld overdag even gauw het huis stofzuigen of de kinderen ophalen van school? Dan wordt deze tijd op een ander tijdstip net zo makkelijk weer gecompenseerd.

Zo komt uit het rapport over thuiswerken van Eurofound naar voren dat uit nationale studies van Frankrijk, België en Spanje is gebleken dat werken op afstand van het (hoofd) kantoor de stress vermindert, de kwaliteit van het leven verhoogt, het gemakkelijker maakt om huishoudelijke taken te vervullen en het evenwicht tussen werk en privé-leven verbetert, omdat werknemers meer vrijheid hebben om hun werktijd zelf in te delen.

Hogere effectiviteit en productiviteit

Een combinatie tussen het thuiswerken en op kantoor werken zorgt over het algemeen ook voor een hogere effectiviteit en productiviteit. Uit diverse studies (Eurofound and the International Labour Office (2017)) is namelijk gebleken dat mensen die thuiswerken over het algemeen productiever zijn dan mensen die op kantoor werken. Thuis zijn zij minder afgeleid door lawaai van collega's of groepsconversaties, waardoor men kwalitatief beter werk aflevert en de netto-werktijden vaak ook langer zijn bij hybride werken dan bij traditionele werkvormen. Daarnaast wordt er ook op tijd bespaard doordat werknemers doeltreffender vergaderen en er niet meer tussen werk en de vaste kantoorplek gependeld hoeft te worden. Op deze manier wordt de tijd ook effectiever ingedeeld.

Duurzamer bezig

Duurzaamheid is altijd al belangrijk geweest, maar tegenwoordig zijn we er steeds meer actief mee bezig. Duurzaamheid beschermt de natuurlijke omgeving en voorkomt dat we in een ongezonde wereld komen te leven. Hybride werken levert hier een positieve bijdrage aan. Zo staan werknemers 's ochtends en 's avonds niet meer in de file en pakken zij over het algemeen minder de auto. Dit zorgt voor minder uitstoot en is dus goed voor het milieu maar het is ook goed voor de portemonnee en het energiegehalte van je werknemers. Tevens zorgt hybride werken er ook voor dat er minder kantoorruimte nodig is, wat op zijn beurt ook weer indirect invloed heeft op het energieverbruik.

Hybride werkvorm? Ga in gesprek met je werknemers!

Steeds meer organisaties stappen over op een hybride werkvorm. Het is echter niet voor elk bedrijf weggelegd. Bij het ene bedrijf werkt het wel en bij het andere bedrijf zal het niet lukken. Ga daarom in gesprek met je werknemers, probeer achter hun behoeften te komen en luister daar ook echt naar. Als hybride werken voor jouw bedrijf is weggelegd, zal je zien dat het al op korte termijn zijn vruchten afwerpt.

Probeer het gratis

Ervaar het gemak en probeer Buddee gratis uit.

Probeer gratis

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of boek een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?