Hoe werkt zwangerschapsverlof?

In Nederland kunnen werknemers zwangerschapsverlof opnemen wanneer zij zwanger zijn. Zwangerschapsverlof biedt aanstaande moeders de mogelijkheid om zich voor te bereiden op de geboorte van hun kind en om na de bevalling te kunnen herstellen. Werknemers hebben met de zwangerschap recht op minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof gaat in tussen 6 en 4 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum en duurt tot 10 weken na de bevalling. Wordt de baby later geboren dan wordt het verlof automatisch verlengd.

Door het zwangerschapsverlof krijgen aanstaande moeders meer rust en ruimte, dit is nodig om hun gezondheid en die van hun ongeboren kind te beschermen. Daarnaast hebben ze hierdoor de mogelijkheid zich voor te bereiden op de komst van de baby en hebben na de bevalling tijd om te herstellen.

Wat zijn de regels en voorschriften voor zwangerschapsverlof in Nederland?

In Nederland zijn de regels voor zwangerschapsverlof vastgelegd in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Een aantal belangrijke regels en voorschriften zijn:

  • Zwangerschapsverlof duurt minimaal 16 weken en begint tussen 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum. Het verlof eindigt uiterlijk 10 weken na de bevalling. Wanneer de baby eerder wordt geboren, tel je de gemiste dagen op bij de 10 weken na de bevalling om alsnog op de 16 weken te komen. Wordt de baby later geboren, tel je de dagen tussen geboorte en uitgerekende bevallingsdatum op bij de termijn van 16 weken, de verlofperiode duurt dan langer dan 16 weken.
  • Tijdens zwangerschapsverlof krijgt de werknemer een uitkering van het UWV, Werkgevers zijn verplicht om het salaris door te betalen tijdens het zwangerschapsverlof.
  • De werknemer moet minimaal 3 weken voor het begin van het zwangerschapsverlof bij de werkgever aangeven dat zij verlof op wil nemen. De werkgever moet dan binnen 2 weken schriftelijk bevestigen wanneer het verlof ingaat en hoe lang het duurt.
  • Wanneer een werknemer tijdens het zwangerschapsverlof ziek wordt, behoud je gewoon de zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Het maakt in dit geval niet uit of de ziekte is veroorzaakt door de zwangerschap.
  • Vakantiedagen kunnen niet worden opgenomen tijdens het zwangerschapsverlof. De werknemer kan er wel voor kiezen om aansluitend aan het zwangerschapsverlof vakantie op te nemen.
  • De werknemer heeft de mogelijkheid om het zwangerschapsverlof flexibel op te nemen. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een kortere periode voor de bevalling en een langere periode na de bevalling.
  • Naast het zwangerschapsverlof hebben partners van de moeder recht op partnerverlof. Dit verlof duurt minimaal 1 werkweek en moet binnen 4 weken na de bevalling worden opgenomen.  Daarnaast kan er 5 weken aanvullend geboorteverlof worden aangevraagd. 

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?