Wat is duurzame inzetbaarheid?

Als je een bedrijf met werknemers hebt, hoop je natuurlijk dat je jouw werknemers voor een lange tijd kunt inzetten en dat zij meegroeien met het bedrijf en hun functie. Niemand heeft er immers baat bij als een werknemer uitvalt. Mede om die reden is het zaak continu bezig te zijn met de inzetbaarheid van je werknemers. Daarbij is het met name interessant om te focussen op duurzame inzetbaarheid. Maar wat houdt die term nou precies in?

Duurzame inzetbaarheid

Als er gekeken wordt naar de inzetbaarheid van een werknemer, staat het vraagstuk centraal of de kwaliteiten van een werknemer voldoende zijn om aan de eisen van de huidige functie te voldoen. Duurzame inzetbaarheid gaat echter nog een stapje verder; je kijkt verder dan de huidige situatie. Binnen het duurzame inzetbaarheidsbeleid ligt de focus op het zo goed mogelijk inzetten van werknemers en wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met en vooruitgekeken naar de verschillende fasen in het leven, de loopbaan en de ontwikkeling van werknemers. Hierbij is het echter ook belangrijk oog te houden op de ontwikkelingen van de huidige functie(s) en de eisen van de functie(s) die de werknemer vervullen en/of gaan vervullen. Bij duurzame inzetbaarheid zijn elementen als ontwikkeling, motivatie en werkbelasting evenals vitaliteit, fysieke en mentale gezondheid belangrijke pijlers.

Levensfasebewust personeelsbeleid

Maar ook het levensfasebewuste personeelsbeleid speelt een grote rol bij duurzame inzetbaarheid. Elke werknemer loopt door diverse levensfases, en bij elke fase is het werk en privé balans anders. Door flexibiliteit en maatwerk te bieden voor elke levensfase kun je hier als werkgever op inspelen.

Omdat je werknemers door verschillende levensfases lopen evenals veranderingen doorlopen in hun fysieke en mentale gezondheid, is duurzame inzetbaarheid niet iets waar je eenmaal naar moet omkijken. Alle gebeurtenissen en pijlers hebben immers invloed op de kwalificaties en motivaties van de werknemers. Het is belangrijk dat je als werkgever continu bezig blijft met de duurzame inzetbaarheid van je werknemers, zodat je de steeds veranderende kwalificaties optimaal kunt afstemmen op de (steeds veranderende) functie.

Alleen voor oudere werknemers?

Sommige werkgevers hebben nog het idee dat duurzame inzetbaarheid alleen voor oudere werknemers is, maar het is ook juist handig voor starters en werknemers in de middenleeftijd. Door al op de eerste werkdag van een nieuwe werknemer te beginnen met duurzame inzetbaarheid, kijk je als werkgever al vooruit en kun je eventuele problemen voorkomen in plaats van ingrijpen als het misgaat.

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?