Wat is een beoordelingssysteem voor personeel?

Een beoordelingssysteem is een systeem waarmee organisaties de prestaties van medewerkers meten en evalueren. Het beoordelingssysteem heeft als doel om de prestaties van medewerkers te beoordelen en hun feedback te geven over hoe ze hun werk doen. Het systeem kan ook worden gebruikt om doelen van de organisatie en medewerkers op de goede baan te houden. Een beoordelingsysteem is ter vervanging van het papieren gebruik en Excel-bestanden.

Een goed beoordelingssysteem kan een bedrijf helpen om de prestaties van medewerkers te verbeteren, doelen stellen en bereiken en het bevorderen van de ontwikkeling van medewerkers. Daarnaast kan het, omdat ze inzicht hebben in hun prestaties en weten wat er van ze verwacht wordt, de motivatie van medewerkers verhogen.

Een beoordelingssysteem bestaat over het algemeen uit deze verschillende stappen:

 • Doelstellingen en verwachtingen vaststellen
 • Prestatiedoelen opstellen
 • Prestaties meten
 • Feedback geven
 • Ontwikkeling plannen
 • Opvolgen 

Waar moet een beoordelingssysteem aan voldoen?

Een beoordelingssysteem voor personeel heeft een aantal belangrijke criteria waar het aan moet voldoen wil het effectief zijn. Een aantal belangrijke elementen waar een beoordelingssysteem aan moet voldoen zijn:

 • Relevant: Het systeem moet belangrijk zijn voor de de taken en verantwoordelijkheden van medewerkers. Het is dus belangrijk dat doelstellingen en de missie van een organisatie op één lijn zitten met de prestatie doelen die worden vastgesteld.
 • Objectief: Het systeem moet gebaseerd zijn op meetbare criteria en mag geen subjectieve beoordeling bevatten. Het is belangrijk dat het systeem objectief is en prestaties op een eerlijke en nauwkeurige manier worden beoordeeld.
 • Betrouwbaar: Het systeem moet consistent zijn en dezelfde resultaten opleveren bij meerdere beoordelaars. Daarnaast moet het procedures en beoordelingscriteria gebruiken zodat de consistentie van de beoordelingen gewaarborgd blijven.
 • Haalbaar: Het systeem moet voor de organisatie en de medewerkers haalbaar en uitvoerbaar zijn. Het moet uitvoerbaar zijn binnen de tijd en middelen die beschikbaar zijn.
 • Toepasbaar: Het moet toepasbaar zijn op verschillende niveaus binnen de organisatie en op verschillende functies en rollen. Daarnaast moet het beoordelingssysteem kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van verschillenden afdelingen en functies.     

Al met al kan een digitale beoordelingssysteem de efficiëntie, nauwkeurigheid en objectiviteit van de prestatiebeoordeling verhogen, maar kan daarnaast ook leiden tussen meer interactie tussen managers en medewerkers. Deze aanpassingen kunnen de organisatie helpen haar doelen te bereiken, door de prestaties en betrokkenheid van medewerkers te verbeteren.  

Beoordelingssysteem met Buddee 

Buddee biedt een geavanceerd beoordelingssysteem dat bedrijven helpt bij het effectief beheren en uitvoeren van prestatiebeoordelingen voor hun werknemers. Het platform stelt HR-professionals in staat om gestructureerde en objectieve beoordelingsprocessen te implementeren, wat bijdraagt aan een eerlijke waardering van de prestaties en ontwikkeling van het personeel.

Met Buddee kunnen HR-teams eenvoudig prestatiebeoordelingen plannen en uitvoeren volgens een vooraf ingestelde tijdlijn. Dit vermindert last-minute haast en biedt werknemers en managers de mogelijkheid om zich voor te bereiden en input te verzamelen.

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?