Wat is offboarding?

Offboarding is het proces van het systematisch beëindigen van de relatie tussen een werknemer en een organisatie. Het is het tegenovergestelde van onboarding, het proces waarmee een nieuwe medewerker wordt geïntegreerd in een bedrijf. Offboarding is belangrijk om de vertrekkende medewerker op een respectvolle en georganiseerde manier uit de organisatie te laten vertrekken. Dit proces is van groot belang voor zowel de werknemer als het bedrijf en omvat diverse aspecten, zoals administratieve taken, IT-gerelateerde zaken, beveiliging en kennisoverdracht.

Hoe werkt het offboarding proces?

Het offboarding proces kan variëren afhankelijk van de specifieke procedures en beleidslijnen van een bedrijf. Een aantal algemene stappen die betrokken zijn bij het offboarding proces zijn:

  • Voorbereiding: Stel een offboarding plan op met betrokken afdelingen, waaronder IT, beveiliging, financiën en management. Dit plan moet alle relevante aspecten van de offboarding dekken.
  • Administratieve taken: Zorg voor de benodigde documenten en juridische procedures om de arbeidsovereenkomst formeel te beëindigen. Dit kan onder meer het opstellen van beëindiging brieven, ondertekening van relevante documenten en afrekening van openstaande salarissen en vakantiedagen omvatten.
  • IT-gerelateerde zaken: IT-afdeling moet onmiddellijk de toegang van de vertrekkende medewerker tot bedrijfssystemen, e-mailaccounts en andere digitale middelen intrekken of beperken. Zorg er ook voor dat alle bedrijfseigendommen, zoals laptops, telefoons en identificatiekaarten, worden ingeleverd.
  • Beveiliging: Verander wachtwoorden en toegangscodes om de beveiliging van bedrijfsinformatie te waarborgen. Zorg er daarnaast voor dat de toegangsrechten tot fysieke gebouwen worden herzien en dat eventuele toegangskaarten of sleutels worden ingeleverd
  • Kennisoverdracht: Bepaal welke taken en verantwoordelijkheden van de vertrekkende medewerker van belang zijn voor de organisatie.
  • Exit-interviews: Houd een exit-interview met de vertrekkende medewerker om feedback te verzamelen over hun ervaringen, redenen voor vertrek en eventuele suggesties voor verbetering.
  • Nazorg: Zorg voor een positieve afscheidsceremonie of -bijeenkomst om waardering te tonen voor de bijdragen van de vertrekkende medewerker en behoud contactinformatie voor toekomstige verwijzingen of potentiële re-integratie.

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?