Wat zijn HR instrumenten?

Als we het hebben over HR gaat het voornamelijk over de invulling van het personeelsbeleid binnen een bedrijf. De drie meest belangrijke pijlers binnen een personeelsbeleid zijn de instroom van nieuwe werknemers, de doorstroom van werknemers en de uitstroom van werknemers. Om dit personeelsbeleid uit te kunnen voeren en te stroomlijnen, worden vaak HR instrumenten ingezet. HR instrumenten, ook wel personeelsinstrumenten, zijn vaak verbonden aan een van deze drie fasen die een werknemer doorloopt.

Door de juiste combinatie van diverse HR instrumenten in te zetten, investeer je als werkgever in een gezonde relatie tussen het bedrijf en je werknemers en kan het bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.

HR instrumenten voor instroom

In de instroomfase houdt men zich bezig met de werving en selectie van nieuw personeel. Door juiste werving- en selectiemethoden te gebruiken, worden de geschikte kandidaten gevonden. Denk hierbij aan HR instrumenten als een wervingsplan, een strategische personeelsplanning en het inwerken en coachen van nieuw personeel (onboarding).

Behoud en ontwikkel je werknemers in de doorstroomfase

Na het aannemen van nieuw personeel in de instroomfase, ga je over op de doorstroomfase. De doorstroom fase richt zich op het behouden en ontwikkelen van je huidige werknemers. Hier is het belangrijk om regelmatig in gesprek te gaan met je werknemers om er achter komen wat hun drijft en motiveert. Hebben ze het nog naar hun zin? Hoe zullen zij dat extra stapje zetten? En wat is er nodig om te blijven? Door de antwoorden op onder andere deze vragen in kaart te brengen, zorg je ervoor dat je werknemer duurzaam inzetbaar blijven.

Qua HR instrumenten binnen deze fase kun je denken aan:

  • Loopbaanbegeleiding
  • Doorgroei Plan
  • Opleidingen en trainingen
  • Functionerings,- en beoordelingsgesprekken
  • Medewerkerstevredenheidsonderzoek
  • Beloningen

Uitstroom

De uitstroomfase richt zich op het beëindigen van het dienstverband van een werknemer en de begeleiding. Uitstroom binnen je bedrijf houd je helaas niet tegen. Of het nou gaat om een vertrek vanwege het bereiken van een pensioengerechtigde leeftijd of vanwege ontslag. Je ontkomt er niet aan. Uiteindelijke is de kans ook groot dat je elkaar ergens weer tegen komt. Daarom is het belangrijk om te allen tijde op een goede manier de wegen te scheiden. De HR instrumenten binnen de uitstroomfase bieden hierbij ondersteuning. Denk aan HR instrumenten als:

  • Outplacement
  • Ontslag
  • Exit-interviews
  • Pensioenregeling

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Buddee gratis uit.

Probeer gratis

Wat onze klanten zeggen

Over het gemak en de professionaliteit van Buddee

Probeer Buddee Gratis

Of boek een online demo

Probeer onze software geheel vrijblijvend of boek een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Over het Buddee HR-platform en salarisadministratie

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?

Download de Buddee app voor iOS en Android

Ervaar het mobiele gemak van Buddee zelf

Gebruik onderstaande buttons of download de Buddee app via je smartphone of tablet.

App Store Google Play