Verhoging arbeidskorting 2024

gepost op 2024-02-02 09:39:54

In 2024 hebben er een aantal wijzigingen plaatsgevonden op het gebied van HR en salarissen. Een van de veranderingen is het verhogen van de arbeidskorting. Hier een kort overzicht van de wijzigingen in de arbeidskorting in 2024.

Wat is arbeidskorting?

Arbeidskorting is een fiscale regeling die werknemers in Nederland een directe vermindering van hun inkomstenbelasting geeft. Het is bedoeld als een beloning voor de inspanningen die mensen leveren door actief deel te nemen aan het arbeidsproces en het vergroten van het netto-inkomen. De arbeidskorting wordt berekend over het arbeidsinkomen. De arbeidskorting hoeft niet apart aangevraagd te worden maar wordt automatisch voor je berekend. Bij mensen met een werkgever wordt tijdens het berekenen van de loonheffing rekening gehouden met de arbeidskorting.

Wat is er gewijzigd ten opzichte van 2023?

In 2024 zijn er belangrijke veranderingen doorgevoerd met betrekking tot de arbeidskorting. Zoals elk jaar gaat ook dit jaar de arbeidskorting omhoog, wat betekent dat werknemers kunnen profiteren van een extra belastingvoordeel. De arbeidskorting gaat in 2024 omhoog met €115,- voor inkomens rond het wettelijk minimumloon. Werkende die een salaris hebben vanaf het minimumloon tot ongeveer €40.000,- gaan er hierdoor op vooruit.  De verhoging van de arbeidskorting heeft het meest effect op mensen in loondienst en gepensioneerden. Zij gaan in 2024 minder belasting betalen over hun inkomen en houden ook meer over. De wijziging is bedoeld om werken financieel aantrekkelijker te maken en ook een stimulans te bieden voor economische groei.  

Een overzicht van de verschillende aanpassingen en de impact op de inkomens van mensen:

  • In het komende jaar zullen alle bedragen in de inkomstenbelasting met ongeveer 9,49% worden geïndexeerd.
  • De arbeidskorting voor werkenden wordt verhoogd met €115,- voor inkomens rond het wettelijk minimumloon. Werkenden met een salaris tussen het minimumloon en bijna  €40.000,- zullen hierdoor profiteren van een verbetering.
  • De inkomstenbelasting heeft twee schijven voor werkenden. Vanaf 2024 wordt het bedrag waarop de tweede belastingschijf begint minder sterk geïndexeerd, namelijk met ongeveer 3,41% in plaats van 9,49%. Dit betekent dat mensen met een hoog inkomen er minder op vooruit gaan.
  • Gepensioneerde betalen inkomstenbelasting volgens drie schrijven. Vanaf 2024 worden de bedragen waarop de tweede en derde belastingschijf beginnen minder sterk geïndexeerd, namelijk met 3,41% in plaats van 9,49%. Gepensioneerden met een inkomen van boven ongeveer €40.000,- gaan hierdoor er minder op vooruit.
  • Het tarief in de eerste belastingschijf stijgt met 0,03 procentpunt. Hierdoor zullen zowel werkenden als gepensioneerden maximaal €20,- extra belasting moeten betalen.

Wat voor invloed heeft dit op jouw bedrijf?

De verhoging van de arbeidskorting heeft directe gevolgen voor zowel werknemers als werkgevers. Werknemers ervaren een verbetering van hun netto-inkomen, wat hun koopkracht kan vergroten. Dit kan op zijn beurt resulteren in een positieve invloed op de algehele werksfeer en de motivatie van het personeel. Voor werkgevers kan dit betekenen dat ze aantrekkelijker worden als werkgever, wat kan helpen bij het aantrekken en behouden van talent.

Hoe kan Buddee jou hierbij helpen?

Buddee is zich bewust van de fiscale veranderingen en begrijpt de impact ervan op bedrijven en werknemers. Onze geavanceerde HR-systeem is ontworpen om eenvoudig in te spelen op deze wijzigingen en ervoor te zorgen dat jouw bedrijf volledig voldoet aan de nieuwe regelgeving. Met functies zoals geautomatiseerde belastingberekeningen en realtime rapportage helpt Buddee bedrijven om snel en nauwkeurig te reageren op veranderingen in de fiscale omgeving.  

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?