Zorgverlof 2024: Wanneer en welke rechten heb je bij zorgverlof?

gepost op 2024-04-05 08:35:54

Wat is zorgverlof?

Zorgverlof is een type verlof dat werknemers in Nederland kunnen opnemen om voor een ziek familielid te zorgen. Dit kan een kind, partner, ouder, schoonouder, grootouder, broer of zus zijn. Het doel van zorgverlof is om werknemers de mogelijkheid te bieden om tijdelijk hun werk te onderbreken om te zorgen voor een naaste die ziek is of hulpbehoevend. Tijdens zorgverlof behoudt de werknemer meestal een deel van zijn of haar salaris, afhankelijk van de specifieke regelingen van de werkgever en de wetgeving in Nederland.

Welke soorten zorgverlof zijn er en wanneer heeft een werknemer hier recht op?

Kortdurend zorgverlof

Dit verlof kan worden opgenomen om kortstondig voor een ziek kind, partner of ouder te zorgen. Tijdens kortdurend zorgverlof heeft de werknemer recht op maximaal tweemaal het aantal arbeidsuren per week over de periode van een jaar. Werkt de werknemer 24 uur per week? Dan heeft de werkenemer recht op 48 uur kortdurend zorgverlof per jaar.  Werknemers hebben recht op doorbetaling van 70% van hun salaris, tenzij de cao of de arbeidsovereenkomst anders bepaalt. De werkgever kan ervoor kiezen om het salaris volledig door te betalen, maar dit is niet verplicht.

Langdurig zorgverlof

Dit verlof kan worden opgenomen om langdurig voor een ziek kind, partner of ouder te zorgen. Langdurend zorgverlof is in principe onbetaald verlof. Werknemers hebben echter recht op onbetaald verlof gedurende maximaal zes weken per jaar. Dit betekent dat de werknemer gedurende deze periode vrij kan nemen van het werk om voor een zieke naaste te zorgen, zonder dat het dienstverband wordt beëindigd. De werknemer moet minstens een jaar in dienst zijn bij de werkgever om recht te hebben op langdurend zorgverlof.

Calamiteitenverlof

Dit verlof kan worden opgenomen in geval van een onvoorziene situatie, zoals ziekte of een ongeval van een kind, partner of ouder. Tijdens calamiteitenverlof behoudt de werknemer recht op doorbetaling van het salaris. Dit verlof kan worden opgenomen voor een korte periode, bijvoorbeeld één of enkele dagen, om directe acties te ondernemen die nodig zijn vanwege een noodsituatie, zoals een ernstige ziekte of een ongeval van een naaste.Tijdens calamiteitenverlof behoudt de werknemer recht op doorbetaling van het salaris.

Hoe wordt zorgverlof aangevraagd door werknemers?

  • Kortdurend zorgverlof moet zo snel mogelijk bij de werkgever worden gemeld. De werkgever kan na het verlof vragen om bewijs voor de reden van het verlof, bijvoorbeeld door een briefje van de huisarts te laten zien.
  • Voor langdurig zorgverlof geldt dezelfde regel: geef dit zo snel mogelijk schriftelijk door. Langdurig verlof kan worden aangevraagd als iemand uit je omgeving langere tijd ziek of hulpbehoevend is op voorwaarde dat de zorg noodzakelijk is en jij de enige bent die deze zorg kan geven.  
  • In principe moet calamiteitenverlof direct door worden gegeven aan de werknemer aangezien het verlof maar maximaal een paar dagen duurt en meestal nog veel minder. 

Werkgevers mogen in principe kortdurend en langdurend zorgverlof niet weigeren. Kan de werkgever echter aantonen dat het bedrijf door het verlof in ernstige problemen komt, dan mag het verlof worden geweigerd.

Hoe doe je de administratie bij zorgverlof?

Het is heel belangrijk om bij zorgverlof de administratie goed bij te houden om te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de genomen verlofdagen en dat eventuele vergoeding of doorbetaling goed wordt verwerkt. Zorg ervoor dat alle verlofaanvragen schriftelijk worden ingediend en geregistreerd, bijvoorbeeld via specifieke formulieren of elektronische systemen die door het bedrijf worden gebruikt. Maak het jezelf makkelijker en gebruik het Buddee-platform om automatisch alle verlofaanvragen te beheren en verwerken en alles in één overzicht te hebben. 

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?