Hoe pas je HR analytics toe in je MKB bedrijf?

Het is uiteraard heel fijn om je HR-dashboard te openen en te zien wie er jarig is of welke werknemers er aanwezig zijn, maar om een totaalbeeld te krijgen van alle aspecten van je medewerkers kun je gebruik maken van HR analytics. Hieruit haal je ook alle informatie met betrekking tot ziekteverzuim, vakantieverlof of het verloop in je personeelsbestand. 

HR analytics is een middel waarmee je de productiviteit van de werknemers in je organisatie kan verhogen waarmee je uiteindelijk ook je bedrijfsresultaten kan verhogen. Het doel is om inzicht te krijgen in de prestaties, productiviteit en tevredenheid van medewerkers en om op basis hiervan beslissingen te nemen die bijdragen aan de verbetering van de HR-praktijken en de bedrijfsresultaten. Door het gebruik van HR analytics krijg je inzicht in de ontwikkelingen van je organisatie, het personeelsverloop en kan je de inzichten makkelijk rapporteren aan het management. 

Welke informatie krijg je met HR analytics?

Met HR analytics zijn er talloze soorten gegevens te verzamelen om een goed inzicht te krijgen in het bedrijf. Een aantal van de gegevens die je kunt verzamelen zijn: 

  • Verloop: krijg inzicht in de reden waarom medewerkers het bedrijf hebben verlaten, bijvoorbeeld omdat ze ontevreden zijn over het salaris, de werkomgeving of het werk zelf.
  • Prestaties: krijg informatie over hoe je medewerkers presteren, zoals hun productiviteit en de output en beoordelingen van leidinggevende.
  • Demografische gegevens: hiermee kan je inzicht krijgen in de samenstelling van je werknemersbestand, waaronder leeftijd, geslacht en culturele achtergrond.
  • Verlof en Verzuim: je kunt inzicht krijgen in de frequentie en de redenen voor verlof en verzuim, zoals ziekte of andere persoonlijke omstandigheden.
  • Recruitment en Aanname: verzamel gegevens over het aannameproces, zoals de tijd die nodig is om een vacature in te vullen en de kosten die hierbij horen.  
  • Engagement: je kunt informatie krijgen over het engagement van je medewerkers, bijvoorbeeld hoe tevreden ze zijn met hun werk, de werkomgeving en de cultuur van het bedrijf.
  • Interne data: krijg inzicht in de statistieken en trends vanuit de organisatie zelf, bijvoorbeeld feiten en cijfers uit de interne databank, software, van klanten of rapporten.  
  • Externe data: verzamel gegevens van de markt, klanten en concurrenten. Deze gegevens bestaan uit statistieken van enquêtes, vragenlijsten, onderzoeken en feedback van je klanten.  
  • Werknemersgegevens: sla alle werknemersgegevens, die gedurende de loondienst bij de organisatie worden verstrekt, op in een digitale personeelsdossier, zo krijg je een beter beeld van al je werknemers.  
  • Financiële gegevens: krijg inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf om de bedrijfsprestaties, van bijvoorbeeld loon, inkomsten, uitgaven en cashflow, te analyseren en strategieën te maken. 

Hoe voer je een HR analyse uit? 

Er zijn verschillende manieren en stappen om HR analytics te implementeren in een MKB-bedrijf, maar hoe kan je als werkgever met HR analytics aan de slag gaan? 

1. Definieer het doel 

Bepaal van tevoren wat je met deze analyse wilt bereiken en stel aan de hand daarvan duidelijke en meetbare doelen op. 

2. Verzamel gegevens 

Verzamel relevante HR-gegevens van je organisatie, zoals het verloop, prestaties en beoordelingen van medewerkers. Verzamel daarnaast demografische gegevens, zoals leeftijd, geslacht en culturele achtergrond. 

3. Schoon de gegevens op 

Zorg ervoor dat de gegevens die je hebt verzameld van je organisatie netjes en nauwkeurig zijn, en verwijder fouten of onjuistheden die eventueel zijn gemaakt. 

4. Analyseer de gegevens

Gebruik statistische methoden en technieken om je gegevens te analyseren en om een inzicht te krijgen in HR-trends en -patronen.

5. Gebruik visuele hulpmiddelen 

Maak gebruik van de dashboards uit je HR-tool van Buddee en rapporten om de gegevens op een duidelijke en overzichtelijke manier weer te kunnen geven. 

6. Interpreteer de resultaten 

Interpreteer de behaalde resultaten van de gemaakte analyse en bepaal welke conclusies er aan de hand daarvan kunnen worden getrokken. 

7. Maak aanbevelingen 

Maak op basis van de analyseresultaten aanbevelingen, om gericht HR-initiatieven te ondernemen die gericht zijn op het verbeteren van de HR-prestaties. 

8. Monitoren en evalueren 

Zorg dat je de gegevens constant blijft bijwerken en monitoren om de resultaten van de HR-initiatieven te evalueren en nog eventuele aanpassingen te kunnen doen.

Het toepassen van HR analytics in een MKB-bedrijf is een effectieve manier om inzicht te krijgen de HR-prestaties en -trends en om gericht HR-initiatieven te ondernemen die gericht zijn op verbetering van de organisatie. Het is belangrijk om een goede planning en voorbereiding te hebben maar ook om de juiste methodes te gebruiken om relevante gegevens te verzamelen en analyseren. Daarnaast is het belangrijk om de juiste technologieën en tools te gebruiken zoals de HR-tool van Buddee. Hiermee kan je gegevens bijhouden van het personeelsbestand, contracten, salaris, verlof en verzuim, uren en kilometerregistratie. De tool zal deze gegevens automatisch voor je verwerken en in een duidelijk overzicht neerzetten. Wil je meer informatie over deze tool, neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Waarom kiezen voor Buddee?

Buddee is de enige betaalbare en eenvoudige oplossing voor het Nederlandse mkb die je volledige HR en salarisadministratie automatiseert.

Eenvoudig

Met onze eenvoudige Plug & Play HR software ben je zo onderweg! Zonder dure implementatie.

Compleet

Volledige automatisering van HR en salarisadministratie! Ook als je meerdere bedrijven beheert binnen één groep.

Persoonlijk

Vanuit de basis ingericht naar Nederlandse wet- en regelgeving met uitstekende service.

Betaalbaar

HR software & Salarisadministratie uitbesteedt voor een voordelige prijs.

Dit zeggen onze klanten

Ontdek hoe Buddee meer dan 600 bedrijven helpt bij het verbeteren van hun HR-processen en salarisadministratie.

Lees alle klantverhalen

Ontdek wat Buddee kan doen voor jouw organisatie

Wij leggen je graag vrijblijvend uit wat onze software en diensten jou te bieden hebben.

Dit is wat je van ons kan verwachten:

Een persoonlijke tour door ons product
Passend advies gebaseerd op jouw situatie
Antwoorden op al jouw vragen

Integreer met onze partners

Bespaar tijd door Buddee te koppelen met je bestaande applicaties of bouw je eigen integraties via onze API.

Veelgestelde vragen

Bekijk hier onze meest gestelde vragen. Als je meer hulp nodig hebt, staan we klaar om je te helpen.

Voor wie is Buddee?

Buddee is ontwikkeld voor Nederlandse mkb-bedrijven die een oplossing zoeken voor hun gehele personeels- en salarisadministratie.

Ook werken wij met of voor boekhouders en hr-consultants die de salarisadministratie van hun klanten aan ons uitbesteden omdat zij zelf geen specialisten in dienst hebben.

Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?

Uiteraard! Via deze link kan je een online demonstratie inplannen. We laten dan graag zien hoe we je personeels- en salarisadministratie kunnen vereenvoudigen.

Zijn er opstartkosten voor Buddee?

Nee! Wij zijn er van overtuigd dat Buddee zo eenvoudig is om in te richten en te gebruiken dat we je kosteloos helpen je Buddee account voor alle HR-zaken in te richten.

Mocht je ook je volledige salarisadministratie aan Buddee uitbesteden dan kunnen, voor het overnemen van het dossier van je huidige administrateur, opstartkosten van toepassing zijn. Neem hiervoor contact met ons op!

Koppelen jullie ook met andere software?

Jazeker!

Wij koppelen onder andere met Nmbrs, de nr. 1 salarisadministratie-software in Nederland. Mocht je de salarisadministratie aan Buddee uitbesteden dan verwerken we deze zelf ook in deze ISAE 3402 Type II gecertificeerde software aan de achterkant. Nmbrs koppelt op haar beurt weer met alle gebruikelijke boekhoudpakketten voor onder andere je loonjournaalposten.

Wij integreren ook met planningstools zoals Shiftbase. Op onze integratie-pagina zie je welke koppelingen we momenteel hebben.

Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?

Personeelsgegevens zijn gevoelige data en daarom doen wij er alles aan om al jouw data AVG-conform te beveiligen. Met 2FA, rechtenbeheer, Europese servers (AWS) en gebruik van ISAE 3402 Type II gecertificeerde salarisadministratie-software van NMBRS, staat veiligheid bij ons voorop.

Welke functionaliteiten heeft Buddee?

Buddee is een alles-in-één HR-platform gericht op het Nederlandse mkb. We voorzien in alle belangrijke functies die je als ondernemer nodig hebt om al je volledige personeelsadministratie eenvoudig te regelen.

Bekijk alle mogelijkheden →

Kan ik Buddee gratis uitproberen?

Uiteraard! Je kan de HR-software van Buddee 14 dagen kosteloos uitproberen.

Kan ik ook zelf loonstroken maken?

Nee. Bij Buddee zijn wij van mening dat salarisadministratie in de meeste gevallen te complex is om zelf te doen als je geen specialist bent. Onze experts zijn salarisadministrateur van beroep, volgen de wet- en regelgeving op de voet en helpen je met vraagstukken indien nodig. Uiteraard zijn alle mutaties te exporteren om in te laden in de gangbare salarisadministratietools.

Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?

Buddee voorziet in flexibele en uitgebreide instellingen van rollen & rechten voor verschillende type gebruikers zoals medewerkers, managers, HR-managers, externe (salaris) administrateurs etc.

Wij helpen je indien gewenst graag kosteloos deze rechten in te richten.