Ziekteverlof is de periode waarin een werknemer afwezig is van werk door ziekte of letsel. Wanneer een werknemer ziek wordt en hierdoor niet meer in staat is om te werken, heeft de werknemer recht op ziekteverlof. Deze regel geldt voor zowel tijdelijke als vaste werknemers, en is niet afhankelijk van het type contract of het aantal uren dat wordt gewerkt.
Ziekteverlof heeft als doel werknemers de tijd en ruimte te geven die ze nodig hebben om te herstellen van hun ziekte of letsel, waardoor ze op een gezonde en veilige manier terug kunnen keren naar hun werk.
Wanneer heb je recht op ziekteverlof?
In Nederland heeft een werknemer recht op ziekteverlof als hij/zij ziek is geworden en daardoor niet in staat is om te werken. Wanneer een werknemer ziek is, moet de werknemer de werkgever zo snel mogelijk op de hoogte stellen hiervan en de verwachte duur van de afwezigheid. De werkgever mag in sommige gevallen de werknemer vragen om een doktersverklaring om te bevestigen dat de werknemer inderdaad ziek is en niet in staat is om te werken.
De eerste twee jaar van het ziekteverlof is de werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie van de werknemer en het doorbetalen van het loon. Als de werknemer langer dan twee jaar ziek is kan de werknemer in aanmerking komen voor een WIA-uitkering, dit is afhankelijk van de werknemers situatie en het advies van de bedrijfsarts.
Het is ook belangrijk om te onthouden dat ziekteverlof niet hetzelfde is als vakantieverlof. Wanneer een werknemer op een geplande vakantie ziek wordt, zal de werknemer dit melden bij de werkgever en de vakantiedagen later opnemen. De werkgever kan de werknemer wel vragen om bewijs van ziekte voordat de vakantiedagen worden teruggegeven.