Wat zijn atv-dagen?

Als je werknemer meer uren in de week werkt dan eigenlijk in het contract staat afgesproken, kan het zo zijn dat je werknemer atv-, of adv-dagen opbouwt. Arbeidstijdverkorting (atv) houdt dus eigenlijk in dat het aantal uren dat een werknemer werkt, verminderd wordt. Uiteindelijk resulteert het extra werken dus ook in extra vrije tijd voor werknemers. Als voorbeeld: je werknemer heeft een contract op basis van 36 uur, maar werkt elke week 40 uur. In dit geval bouwt je werknemer dan 4 atv-dagen per week op. Deze extra gewerkte uren kan je werknemer dan weer op een later moment als verlof opnemen.

Arbeidstijdverkorting (atv) werd voor het eerst ingesteld in 1982 en was bedoeld om werkeloosheid te bestrijden en werkgelegenheid te scheppen. In de jaren tachtig stond men namelijk te springen om werk.

Verschil met adv-dagen

Naast arbeidstijdverkorting (atv), heb je ook nog arbeidsduurverkorting (adv). Bij adv-dagen wordt de opgebouwde vrije tijd gebruikt voor een kortere werkweek. Zo geef je je werknemer bijvoorbeeld elke week een middag vrij. Bij atv-dagen worden de opgebouwde uren juist gebruikt om je werknemer een roostervrije dag op te laten nemen. Welke dag dit is, kun je als werkgever bepalen maar je kunt deze keuze ook overlaten aan je werknemer.

Zijn atv-dagen verplicht?

Anders dan bij vakantiedagen, is er geen wet dat iets zegt over atv-, of adv-dagen. Wel kan het zo zijn dat er bepalingen omtrent atv-, en adv-dagen te vinden zijn in een verplichte cao of bedrijfsregeling. Of je kunt samen met je werknemers hier regelingen over treffen en deze vaststellen in het arbeidscontract of personeelshandboek.

Ook handig om te weten: vaak is het niet mogelijk om atv-, of adv-dagen mee te nemen naar het volgende jaar. In veel gevallen vervallen deze opgebouwde dagen dan ook. Kijk dus altijd goed in de cao wat voor jouw bedrijf van toepassing is.

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of plan een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?