Geven veel werkgevers een 13e maand- of eindejaarsuitkering?

Het einde van het jaar is voor veel werknemers een periode van verwachting en hoop op een extra financiële beloning in de vorm van een 13e maand- of eindejaarsuitkering. Deze uitkeringen kunnen een welkome aanvulling zijn op het reguliere salaris en helpen werknemers om de feestdagen met een gerust hart tegemoet te gaan. Maar hoe gebruikelijk zijn deze uitkeringen eigenlijk?

Wat is een 13e maand?

Een 13e maand- of eindejaarsuitkering is een extra financiële beloning die werknemers ontvangen bovenop hun reguliere salaris. Deze uitkeringen worden meestal aan het einde van het jaar verstrekt, vaak in november of december, en hebben tot doel werknemers te belonen voor hun inzet gedurende het jaar. De uitkering hoeft niet gelijk te zijn aan een volledig maandsalaris, het kan ook een percentage zijn van het salaris afhankelijk van andere prestatiegerelateerde factoren.

De grootte van het bedrijf en de financiële prestaties kunnen ook invloed hebben op het al dan niet verstrekken van 13e maand- en eindejaarsuitkeringen. Grote, winstgevende bedrijven hebben doorgaans meer financiële middelen om dergelijke uitkeringen te bieden als een manier om talent aan te trekken en te behouden, terwijl kleinere bedrijven met beperkte budgetten mogelijk minder geneigd zijn om deze extra beloningen te geven.

Wat is een eindejaarsuitkering?

Een eindejaarsuitkering is een extra financiële beloning die werknemers ontvangen aan het einde van het kalenderjaar, meestal in de maand november of december. Het staat ook wel bekend als "eindejaarsbonus" of "kerstbonus". Deze uitkering is bovenop het reguliere salaris en heeft als doel werknemers te belonen voor hun inzet, prestaties en loyaliteit gedurende het afgelopen jaar.

De hoogte van de eindejaarsuitkering kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Sommige werkgevers hanteren een vast percentage van het jaarsalaris als uitkering, terwijl anderen mogelijk een vast bedrag toekennen aan alle werknemers, ongeacht hun salarisniveau. Er zijn ook bedrijven die de eindejaarsuitkering koppelen aan prestaties, waarbij werknemers die goed hebben gepresteerd gedurende het jaar een hogere bonus ontvangen dan anderen.

Wanneer krijg je een eindejaarsuitkering of 13e maand?

  • Eindejaarsuitkering: De eindejaarsuitkering wordt meestal aan het einde van het jaar uitbetaald, zoals de naam al aangeeft. Dit kan variëren per bedrijf, maar het is gebruikelijk om het in november of december te ontvangen. In sommige gevallen kan de exacte datum waarop de uitkering wordt betaald, worden vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of in het beloningsbeleid van het bedrijf.
  • 13e maand: De 13e maand wordt ook typisch aan het einde van het jaar verstrekt, meestal in november of december. In sommige landen kan de 13e maand worden betaald in twee delen: een deel wordt in november en het andere deel in december uitbetaald.

Probeer het gratis

Ervaar het gemak en probeer Buddee gratis uit.

Probeer gratis

Wat onze klanten zeggen

Ontdek hoe Buddee jouw HR-processen kan verbeteren

Probeer onze software geheel vrijblijvend of boek een online demo en ontdek alle manieren waarop Buddee jou kan helpen om HR-processen te verbeteren, je salarisadministratie uit te besteden, en tijd te besparen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is Buddee?
Kan ik een vrijblijvende demo krijgen?
Zijn er opstartkosten voor Buddee?
Koppelen jullie ook met andere software?
Hoe gaat Buddee om met (data)veiligheid en AVG / GDPR?
Welke functionaliteiten heeft Buddee?
Kan ik Buddee gratis uitproberen?
Kan ik ook zelf loonstroken maken?
Kan ik verschillende rechten toewijzen aan mijn medewerkers en externe adviseurs?